Săptămâna aceasta vom învăța sunetul ”v” și literele v și V. În documentul de la finalul articolului am pus materialele pe care le-am pregătit pentru lecțiile de Comunicare în limba română. Este vorba despre fișa literei V, în variantă color și alb-negru, completată de o fișă pentru scrierea literei mari de tipar pe contur punctat.
Fișa literei V. Prima parte a fișei
Vulpea cea vicleană, personajul care ne va însoți în aventura cunoașterii în această săptămână, se regăsește și pe fișa noastră. Ea însoțește cele două litere de tipar pe care urmează să le învățăm. Pornind de la această imagine, vom face primele exerciții de pronunțare a sunetului ”v” și de localizare în cuvânt. Vom alcătui enunțuri cu acest cuvânt și vom da exemple de alte cuvinte în care se aude sunetul ”v” în diferite poziții.
Ca să ne jucăm un pic cu litera V, la primul exercițiu al fișei le-am propus copiilor să coloreze litera mare de tipar cu culori ale căror denumiri încep cu v. Avem verde, violet, chiar vernil.
Al doilea exercițiu al fișei le cere copiilor să traseze litera V pe cele trei spații date. Pe primul rând, litera V are conturul punctat. Un exercițiu asemănător au copiii de efectuat pe ultima fișă din document. Literele punctate sunt pe imaginea unei vaze, iar pe pagină sunt fișe pentru șase copii. După completare, fișa poate fi lipită în caiet.
Ultima sarcină de lucru din această parte a fișei constă în realizarea corespondenței dintre cuvântul scris cu litere mari de tipar și imaginea care denumește cuvântul.
Fișa literei V. A doua parte a fișei
De obicei, folosesc această secțiune a fișei în lecțiile de consolidare. Exercițiile au, uneori, un grad mai mare de dificultate deoarece presupun efectuarea mai multor operații pentru îndeplinirea sarcinii de lucru.
Spre exemplu, exercițiul cu numărul 4 le cere copiilor să precizeze numărul de silabe pentru fiecare dintre cuvintele date. Pentru a face acest lucru mai întâi trebuie să citim cuvintele, de preferat chiar pe silabe, urmând să scriem numărul acestora în casete. Deoarece copiii nu reușesc întotdeauna să citească singuri pe silabe, îi putem ajuta dacă subliniem noi silabele.
Aceste cuvinte vor fi transcrise cu litere mari de tipar la exercițiul următor. Realizăm, așadar, corespondența între litera mică de tipar și cea mare. Deoarece citirea s-a realizat deja, scrierea cuvintelor nu va fi doar un act mecanic, de desenare a literelor, fără ca elevul să înțeleagă ceea ce se scrie.
De la cuvinte trecem la propoziții, unele mai scurte, altele mai lungi. Din nou exersăm actul cititului și numărăm cuvintele fiecărei propoziții. Pentru fiecare cuvânt, în casetele din dreapta desenăm câte o steluță, astfel încât numărul steluțelor să fie egal cu cel al cuvintelor dintr-o propoziție.
Fișa se încheie cu un exercițiu de ordonare a unor cuvinte date pentru a obține propoziții. Este primul exercițiu de acest fel, de aceea propozițiile au doar trei cuvinte. Vom arăta ordinea cuvintelor utilizând cercurile de sub acestea unde vom scrie numerele corespunzătoare.