Prima săptămână de școală în sala de clasă a fost, printre diverse activități de acomodare, recapitulare, chiar evaluare, presărată cu multe situații de învățare folosind resursele tradiționale. Am păstrat și le vom păstra pe cele digitale, dar am simțit nevoia joculețelor didactice pe care le făceam de obicei cu toții, în sala de clasă, la diferite discipline.
Un astfel de joc le-am pregătit copiilor pentru ultima lecție de matematică și explorarea mediului din această săptămână. În zilele anterioare am povestit despre un împărat, o împărăteasă, o împărăție cu multă înghețată, un balaur înfuriat. Multe cuvinte cu ”î” căci a fost săptămâna sunetului ”î” și a literelor corespunzătoare. Pornind de la povestea cu înghețata am creat un joc didactic cu adunări, scăderi …și înghețată. La Matematică și explorarea mediului am învățat adunarea cu două unități. Jocul nostru a a fost un pretext pentru consolidarea deprinderilor de calcul cu numerele de la 0 la 10.
Numerele de la 0 la 10. Cornete de înghețată
Dacă tot am pornit de la ideea unor cornete numerotate de la 0 la 10, m-am gândit că este o bună ocazie pentru recapitularea acestor numere.
Înainte de a trece la adunări și scăderi, ne vom juca cu numerele. În documentul de la finalul articolului sunt cele 11 cornete. Fiecare are un număr. Cornetele decupate vor fi amestecate și puse cu fața în jos pe o masă, la îndemâna copiilor. Pe rând, câte un copil va întoarce câte un cornet și îi va provoca pe ceilalți să ghicească despre ce număr este vorba, dându-le mici indicii. De exemplu, pentru 2 le poate arăta două obiecte, le poate spune că cifra seamănă cu o lebădă, că numărul se află între 1 și 3 etc.
Odată identificate toate numerele, cornetele vor fi afișate la tablă unul lângă celălalt exact în ordinea în care au fost întoarse de către copii. Astfel, se creează o nouă provocare matematică, aceea de a ordona numerele crescător sau descrescător.
Cu șirul numerelor de pe tablă la îndemână, ca suport vizual, pot fi create și alte sarcini: numărare din 1 în 1, din 2 în 2, precizarea vecinilor unui număr, compuneri, descompuneri și lista poate continua.
Adunări, scăderi și…înghețată
Este momentul să umplem aceste cornete cu înghețată. Tot în documentul de la finalul articolului avem și globurile de înghețată, pentru fiecare copil câte unul. Pe fiecare cerc reprezentând globul de înghețată este scris un exercițiu de adunare sau de scădere.
Așadar, fiecare copil va primi câte un cerculeț, va efectua calculul și apoi va așeza cercul pe cornetul care arată rezultatul obținut. La finalul jocului, pe tablă vom avea cornete cu două globuri (la 0, 1 și 10) și cornete cu trei globuri în cazul celorlalte numere.
Dacă vă place ideea, vă invit la o porție de adunări, scăderi și …înghețată. Materialele se află în documentul pus la descărcare. Să aveți poftă de joc și joacă!