Pentru săptămâna sunetului ”u” și a literelor ”u” și ”U” am realizat un material, care împărțitit pe secțiuni, va fi parcurs în patru din cele cinci ore de Comunicare în limba română. Este vorba despre fișa literei U. Aceasta conține mai multe exerciții, de la recunoașterea literelor până la citirea și scrierea acestora.
Ca și în cazul fișelor realizate pentru celelalte litere, și aici avem patru secțiuni, fiecare fiind gândită pentru a fi integrată într-o lecție. În cele ce urmează voi detalia conținutul fiecăreia dintre ele.
Bineînțeles că fișa poate fi lucrată și integral, într-o lecție de consolidare, spre exemplu. Un alt material ce poate fi folosit în acest scop găsiți în acest articol. Este vorba despre o prezentare powerpoint prin intermediul căreia recapitulăm litera U și cifra 4.
Fișa literei U. Facem cunoștință cu literele u și U
Prima secțiune a fișei este cea dedicată familiarizării cu litera mică, respectiv cu litera mare de tipar. În prima jumătate din partea stângă copiii vor observa cele două litere însoțite de personajul poveștii literei U. Acesta este Uțu, ursulețul răsfățat din auxiliarul editurii EDU.
Întrucât litera u este asemănătoare cu U, am inserat aici un exercițiu care le cere copiilor să facă distincția între ele. Sarcina lor este de a colora spațiile de pe umbrelă conform codului culorilor indicat. La final, umbrela va fi colorată în două culori, câte una pentru fiecare literă.
Ne jucăm cu litera U
Jocul creat pe Learningapps.org le cere copiilor să bifeze căsuța care conține litera cu care începe cuvântul denumit de o imagine. Pașii care trebuie urmați în derularea jocului sunt enumerați și îi găsiți apăsând pe beculețul din stânga sus atunci când deschideți jocul.
Sunetul u și litera U
Fișa continuă cu un exercițiu de trasare a literei U pe două spații dictando cu dimensiunea de un centimentru. Următorul exercițiu le cere copiilor să încercuiască doar acele imagini a căror denumire începe cu sunetul u. Este o nouă ocazie de a exersa analiza fonetică și pronunțarea corectă a sunetelor. Un alt exercițiu pentru sunetul u este și cel care urmează. Pentru fiecare cuvânt se va face despărțirea în silabe și localizarea sunetului u. Apoi, pe fișă, copiii vor colora cerculețul corespunzător sunetului u.
Fișa literei U. Scurt exercițiu de citire
Prima jumătate a părții din dreapta a fișei este dedicată cititului. Pe imaginea cărții apar silabe formate din literele învățate și câteva cuvinte. După cum se observă, silabele sunt obținute din combinarea literei u cu celelalte litere învățate. Am folosit în scrierea lor atât literele mici de tipar, cât și pe cele mari.
Vom încerca să citim și cele trei cuvinte scrise pe fișă. Ele sunt însoțite de imagini și sunt despărțite în silabe. Practic, vom citi din nou silabele pe care le cunoaștem deja, realizând analiza și sinteza fonetică a cuvântului.
Scriem litere și silabe
Ultima secțiune a fișei cuprinde două exerciții de scriere. Primul dintre ele este conceput ca un joc de unire a literelor date pentru a obține silabe. Cum citirea literelor date a fost deja exersată, acum ne concentrăm pe scrierea acelorași silabe formate din două litere (mari de tipar).
Al doilea exercițiu constă în asocierea literelor mici cu literele mari de tipar corespunzătoare. Avem și câteva silabe, sarcina fiind aceeași. Un alt exercițiu care combină cititul cu scrisul.
A doua fișă a fost realizată pentru scrierea literei U pe contur punctat. Sunt aici patru fișe mici ce pot fi lipite în caietele copiilor. Literele punctate sunt scrise pe imaginea unei uși.