Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP Matematică și explorarea mediului CP

Recapitulăm cu ursulețul Uțu literele u, U și cifra 4

A sosit momentul să recapitulăm cu ursulețul Uțu ceea ce am învățat pe parcursul ultimei săptămâni. Adică, sunetul u și literele u, U la Comunicare în limba română, numărul și cifra 4 la Matematică și explorarea mediului. Ursulețul Uțu este personajul din auxiliarul editurii Edu. Ne-a însoțit în lecțiile noastre, i-am urmărit povestea, iar acum, în lecția de recapitulare, participăm alături de el la aniversarea zilei de naștere.

Pentru această lecție am pregătit o prezentare powerpoint cu exerciții la Comunicare în limba română și la Matematică și explorarea mediului. Tema permite abordarea unor subiecte din sfera disciplinei Dezvoltare personală, realizarea unei lucrări practice, poate chiar interpretarea unui cântecel.
Sarcinile de lucru sunt specificate pe fiecare slide. La fiecare click apar imagini, exerciții, chiar momente de feedback.

Prezentarea powerpoint poate fi completată de un joc realizat pe Wordwall. Este vorba despre o roată cu provocări ce au legătură cu cifra 4. Jocul este disponibil aici. De asemenea, la același link găsiți o fișă de lucru pentru numărul și cifra 4.

Recapitulăm cu ursulețul Uțu la Comunicare în limba română

Așadar, să recapitulăm cu ursulețul Uțu ceea ce am învățat! Prezentarea debutează cu o imagine și cu o poveste. Prima sarcină de lucru constă în ascultarea activă a povestioarei care însoțește imaginea. Copiii primesc primele informații despre contextul în care se desfășoară acțiunea și despre personaje. Urmează un set de întrebări pentru a verifica înțelegerea mesajului.

recapitulăm cu ursulețul Uțu

Al doilea slide reia imagina anterioară cu noi sarcini. Una dintre ele constă în alcătuirea de propoziții formate din patru cuvinte. Chiar dacă suntem la Comunicare în limba română, păstrăm legătura cu matematica. Prin urmare, numărul 4 va fi des întâlnit în exerciții. Următorul exercițiu le cere copiilor să recunoască în mesajul scris – urarea primită de ursuleț – literele învățate. Datorită animațiilor, la fiecare click acestea se vor colora.

Patru baloane ies din cutia ursulețului pe slide-ul următor, așadar patru exerciții rezolvăm și noi. Pronunțăm sunetul u, dăm exemple de cuvinte care încep cu acest sunet, identificăm litera U și spunem pe al câtelea balon se află. Încheiem cu un exercițiu de citire a cuvintelor date. Acestea sunt scrise pe silabe și însoțite de imagini. Am ales cuvinte ale căror silabe sunt formate din literele învățate.

Matematică și explorarea mediului

Cu slide-ul 4 începem să rezolvăm câteva exerciții la matematică. Recapitulăm numărul și cifra 4 împreună cu celelalte numere învățate.

Din nou facem apel la imaginea pe care am mai folosit-o. De data aceasta, sarcinile de lucru vizează identificarea unor mulțimi formate din patru elemente și numărarea acestora. Am introdus și două exerciții care au de-a face cu despărțirea în silabe și localizarea sunetului u. Copiii găsesc imagini în a căror denumire se află sunetul u. Apoi, „alintă” cuvintele date, le despart în silabe și precizează numărul silabelor (care, evident, este patru).

Ultimul slide este dedicat în exclusivitate matematicii, păstrând tema aniversării. Avem aici câteva exerciții. Primul dintre ele constă în precizarea vârstei lui Uțu ca urmare a numărării lumânărilor de pe tort. Mai departe, cadourile primite de Uțu ne ajutăm să numărăm, să descompunem numărul 4, să comparăm numerele.

Aici intervine și aligatorul a cărui gură imită simbolurile pentru compararea numerelor. Încheiem cu un exercițiu de așezare a numerelor date în ordine crescătoare și descrescătoare. Elevii rezolvă oral sarcina de lucru, după care, cu ajutorul animațiilor, la fiecare click se vor afișa numerele ordonate crescător și descrescător.