Comunicare în limba română CP

Fișa literei N

Săptămâna a început cu o nouă literă, o nouă cifră, un nou personaj și o o poveste despre cum ar trebui să avem grijă de lucrurile noastre. Năsturel cel necăjit a avut sarcina de a-i familiariza pe elevi cu sunetul și literele n și N și cu numărul și cifra 6. Ca de obicei, în completarea exercițiilor oferite de auxiliarul utilizat la clasă, am folosit și fișa literei N.

Fișa literei N poate fi descărcată din documentul de la finalul articolului. Veți găsi aici varianta color și varianta alb-negru a acesteia. De asemenea, există și o fișă pentru exersarea literei N pe contur punctat.

Fișa literei N

Așa cum am spus, Năsturel cel necăjit, nasturele desprins de pe paltonul unei fetițe dezordonate, ne face cunoștință cu literele n și N. Acest lucru se întâmplă după mai multe exerciții orale, specifice pentru familiarizarea copiilor cu sunetul n.

Fișa literei N
Fișa literei N

Pentru recunoașterea celor două litere și mai ales pentru a evita confuziile cu litere asemănătoare cu n și N, am introdus și primul exercițiu al fișei. Copiii trebuie să coloreze doar nasturii pe care se află atât litera n, cât și litera N. Este un bun exercițiu de atenție și de reactualizare a celorlalte litere învățate.

A doua sarcină de lucru constă în scrierea literei N. Am alocat acestui exercițiu trei spații de scriere, pe primul rând litera având contur punctat.

Odată ce litera N nu mai prezintă secrete, vom trece la combinarea ei cu vocalele învățate și vom scrie silabele obținute. Este un exercițiu util pentru cuvintele ce urmează a fi citite sau scrise mai târziu. Un exercițiu în completare ar putea fi schimbarea locului vocalelor și obținerea unor silabe noi.

Partea a doua a fișei

În partea dreaptă a fișei continuăm exersarea sunetului n. Este un sunet pe care copiii îl sesizează mai greu în pronunțare și am considerat necesar să insistăm pe acest aspect. Astfel, al patrulea exercițiu al fișei îi pune în situația de a rosti foarte clar cuvintele sugerate de imagini pentru că sarcina este de identifica sunetul n în cuvinte și de a desena câte o bulină pentru fiecare sunet auzit.

Exercițiul 5 preia sarcina anterioară, dar mută atenția și spre celelalte litere deja învățate. Astfel, schema cuvintelor va cuprinde silabele redate prin liniuțe roșii, iar pentru redarea grafică a sunetelor vom folosi literele învățate sau buline pentru literele pe care nu le cunoaștem încă.

fișa literei N
Litera N

Următorul exercițiu constă în formarea unor cuvinte prin asocierea corespunzătoare a silabelor de pe primul rând (”silabele portocalii”) cu cele de pe al doilea rând (”silabele verzi”), exact ca în exemplul oferit. Pare o sarcină ușoară, dar nu e chiar așa. Mai întâi am citit toate silabele și apoi am încercat să creăm corespondențe.

Exercițiul cu numărul 7 este un exercițiu de scriere. Copiii vor scrie cuvinte cu literele mari de tipar învățate. Pot fi cuvintele identificate la exercițiul anterior sau unele noi.

Încheiem fișa cu un exercițiu amuzant. Copiii vor trebui să descopere cuvintele formate din silabele date și cuvintele denumite de imagini. Astfel, alăturând silabei ”NIN” cuvântul ”soare” am descoperit cuvântul ”ninsoare”.