Comunicare în limba română clasa întâi Comunicare în limba română CP

Deschide urechea bine și pronunță clar și corect!

Deschide urechea bine este umbrela sub care am strâns exercițiile, jocurile pe care le-am utilizat în lecțiile de Comunicare în lmba română pentru dezvoltarea capacității de exprimare orală.
Înainte de a ne ocupa de scrierea literelor, cuvintelor sau chiar a propozițiilor, cred că la clasa pregătitoare o mare atenție trebuie acordată dezvoltării competenței de comunicare orală. Mai precis, insist pe identificarea sunetelor în cuvinte, a silabelor și a cuvintelor din propoziții rostite clar și rar (competența 1.3 din programa școlară). De asemenea, pronunţarea clară a sunetelor şi a cuvintelor în enunţuri simple este un alt aspect pe care îl am în vedere (competența 2.1 din programa școlară).

În cele ce urmează voi enumera câteva exerciții pe care le-am folosit în această perioadă în care învățarea se desfășoară online, sub forma unor joculețe. Bineînțeles că sunt activități ce se pot desfășura la fel de bine și în sala de clasă sau pe care părinții le pot realiza acasă.

Joculețele pe care le voi enumera mai jos se concentrează asupra discriminării auditive a sunetelor și asupra pronunțării corecte a acestora.
Așadar, deschide urechea bine și pronunță clar și corect!

1.”Deschide urechea bine și ridică mâna când auzi sunetul…”

Elevii au sarcina de a asculta diferite cuvinte rostite rar și clar de către învățător, atenția lor concentrându-se asupra unui sunet indicar de acesta. Spre exemplu, dacă în lecție ne-am familiarizat cu sunetul ”n”, cuvintele rostite vor conține acest sunet sau nu. Astfel, copiii vor ridica mâna doar dacă sunetul nou se aude în cuvânt.

2.”Unde se află sunetul…?”

Jocul anterior poate fi aplicat și în altă variantă. Sarcina copiilor poate fi aceea de a preciza locul unui anumit sunet într-un cuvânt rostit de învățător sau corespunzător unei imagini. Pentru fiecare dintre cele trei poziții ale sunetului (ințială, mediană, finală) se va stabili câte un gest specific.

3.”Găsește un obiect…”

În jurul lor, copiii observă multe obiecte. Învățătorul le va cere să le găsească pe acelea a căror denumire conține un anumit sunet. Li se poate cere să despartă cuvântul respectiv în silabe și să precizeze poziția sunetului în cuvânt.

4.”Numele meu”

Numele și prenumele copiilor pot fi materiale didactice la îndemână pentru exersarea unui anumit sunet. Ei trebuie să le rostească și să spună dacă sunetul indicat de învățător se regăsește în numele sau prenumele lor.

deschide urechea bine
Deschide urechea bine

5.”Spune-mi cifre, culori, animale…”

Pe lângă obiecte sau nume, pentru identificarea sunetelor ne putem ajuta de cifre, culori sau animale deoarece copiilor le este ușor să dea exemple de astfel de cuvinte. În acest fel, atenția lor se va concentra asupra sunetelor pe care acestea le conțin.

6.”Lanțul cuvintelor”

Învățătorul alege un anumit sunet și le cere copiilor, într-o anumită ordine, să pronunțe câte un cuvânt care conține sunetul respectiv. Lanțul se rupe atunci când se repetă un cuvânt sau când un copil nu reușește să îndeplinească cerința. Se poate porni un nou lanț cu același sunet sau cu un sunet diferit.

7.”Deschide urechea bine și spune-mi câte sunete … ai auzit.”

Învățătorul pronunță cuvinte, dar, de data aceasta, le cere elevilor să spună de câte ori aud un anumit sunet în cuvântul rostit. Copiii vor răspunde cerinței ridicând un număr de creioane egal cu numărul sunetelor identificate în cuvântul respectiv.

8.”Cuvinte în imagini”

Pentru că suntem în online putem apela la imagini pe care le putem arăta copiilor pe tabla virtuală, spre exemplu. Sarcina lor va fi aceea de a rosti cuvântul corespunzător imaginii, de a-l despărți în silabe și de a localiza un anumit sunet.

9.”Jocul onomatopeelor” sau ”Cum face….?”

Un joc îndrăgit de copii este acela în care li se cere să imite, să producă sunete din natură. Se vor alege acele onomatopee care servesc scopului exercițiului și se va insista pe rostirea prelungită a sunetului pe care dorim să îl evidențiem.

10.”Deschide urechea bine și completează silaba mea!”

Învățătorul rostește o silabă căreia copiii îi vor adăuga una sau două silabe, formând astfel un cuvânt. Spre exemplu, pornind de la silaba ”re-” putem forma foarte multe cuvinte.

Jocurile prezentate nu sunt nici noi, nici spectaculoase, nu necesită material didactic extraordinar, platforme sau aplicații digitale. Sunt exerciții simple, dar eficiente pentru dezvoltarea auzului fonematic, exerciții cu care i-am provocat pe elevii mei chiar și acum, în online. Și cu ajutorul cărora am dat o notă energică, dinamică lecției.