Materialul pregătit pentru săptămâna viitoare la Comunicare în limba română este fișa literei L. Ca și în cazul celorlalte litere, această fișă cuprinde câteva exerciții pentru sunetul l și literele l și L. Sarcinile de lucru presupun citirea și scrierea unor cuvinte și propoziții scurte. Analiza și sinteza fonetică este obligatorie și prezentă de la primul exercițiu până la ultimul.
Fișa literei L conține 7 exerciții pe care le voi descrie în cele ce urmează. Materialul poate fi descărcat din arhiva de la finalul articolului. Aceasta include un document pdf cu fișa de lucru în variantă color și alb-negru. De asemenea, veți găsi o fișă pentru exersarea literei L pe contur punctat. Formatul jpg al fișei poate fi folosit pe o tablă interactivă sau într-o prezentare powerpoint. Cu ajutorul tabletei grafice, fișa poate fi completată de către profesor în timpul lecției online.
Fișa literei L. Facem cunoștință cu un sunet nou
Primul moment al activității este dedicat familiarizării cu sunetul nou. Vom porni de la imaginea buchetului de lalele, mai precis cu despărțirea cuvântului în silabe, localizarea sunetului ”l” în cuvânt, pronunțarea clară și corectă a acestuia. Culorile lalelelor oferă alt prilej de a aduce în atenția copiilor cuvinte care conțin sunetul ”l” (portocaliu, galben, violet). Copiii vor da exemple de cuvinte în care sunetul ”l” se află în diferite poziții. Un joc care le place este acela de a căuta în numele lor sunetul nou învățat.
Acum putem face cunoștință și cu cele două litere de tipar corespunzătoare sunetului ”l”, cu mare atenție la l mic de tipar pentru a nu fi confundat cu I mare de tipar. Pentru recunoașterea literelor l și L am introdus pe fișă exercițiul 1. Aici, sub lupă, se află câteva litere mici și mari de tipar. Copiii vor încercui doar literele noi.
Al doilea exercițiul ne invită la scris. Pe trei rânduri va fi trasată litera L, mai întâi pe contur punctat.
Ultimul exercițiu din partea stângă a fișei prezintă patru imagini în a căror denumire sunetul ”l” se află la început, în interior sau la final. Se desparte fiecare cuvânt în silabe, se localizează sunetul ”l” și se colorează bulina corespunzătoare.
Fișa literei L. A doua secțiune a fișei
Continuăm cu exersarea cititului și a scrisului. Exercițiul 4 le cere copiilor să înlocuiască în cuvintele date litera colorată cu litera L. Se vor obține noi cuvinte pe care copiii le vor scrie în casete.
Următorul exercițiu are ca sarcină articularea unor substantive care deja conțin litera L, astfel încât exersăm și pronunțarea corectă, dar și citirea și scrierea în cuvinte a literei noi.
Exercițiul 6 are un grad de dificultate mai ridicat și necesită multă atenție din partea copiilor și o bună cunoaștere a literelor mici de tipar învățate până în acest moment. De asemenea, implică și un efort de gândire, de analiză și sinteză. Literele date trebuie ordonate pentru a obține cuvinte. La prima minge pot fi identificate chiar trei cuvinte scrise cu aceleași litere, dar ordonate diferit (palat, talpa, plata).
Ultimul exercițiu este sub forma unui joc de potrivire. De fapt, este un pretext pentru a citi corect și conștient propoziții scurte. Vom verifica citirea conștientă în momentul în care copiii vor alege din partea dreaptă imaginile potrivite pentru a completa propozițiile date. Fiecare imagine corespunde unui cuvânt al cărui loc este într-una din propozițiile date.