Chiar dacă suntem abia în clasa pregătitoare, nu putem trece peste momentul 15 Ianuarie fără a aduce în discuție câteva informații despre Mihai Eminescu și despre opera sa. De Ziua Culturii Naționale și în memoria marelui poet am pregătit un material pentru cei mai mici elevi. Am ales pentru ei poezia ”Cu penetul ca sideful” și am realizat o fișă de lucru. Aceasta și încă o altă fișă referitoare la Mihai Eminescu pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.
Ținând cont de vârsta copiilor și de faptul că abia acum deprindem tainele cititului, scrisului și ale matematicii, mare parte din activitate se va desfășura oral. O scurtă poveste despre viața poetului poate include informații despre data și locul nașterii, date despre familia sa, copilăria petrecută la Ipotești, prietenia cu Ion Creangă. Despre poezii scrise de Mihai Eminescu îi voi întreba mai întâi pe copii. Posibil ca mulți să fi ascultat până acum ”Somnoroase păsărele”, spre exemplu, dar le putem prezenta și alte titluri din poezia despre natură sau despre patrie.
Despre Mihai Eminescu
Așa cum spuneam mai sus, vom începe cu câteva informații despre viața și opera poetului. Fișa de lucru pe care am creat-o în completarea activității orale cuprinde câteva sarcini de lucru. Sunt exerciții create având în vedere literele învățate până acum. Am introdus chiar și un exercițiu matematic de adunare cu o unitate ținând cont că aceasta este tema săptămânii.
Așadar, fișa debutează cu o imagine cu chipul poetului și numele său. Cel din urmă e scris cu litere pe care, dacă le cunoaștem, le vom colora cu diferite culori.
Cine a fost Mihai Eminescu? Iată o întrebare la care vom răspunde alegând una dintre cele trei variante propuse: pictor, poet, actor. Cuvântul potrivit va fi scris în caseta din enunțul dat.
Dacă în momentul prezentării calendarului naturii și pe parcursul ”poveștii” despre Mihai Eminescu am fost atenți, vom găsi cu ușurință eticheta care conține data corectă a nașterii (ziua și luna) și o vom colora. La următorul exercițiu avem ocazia de a descoperi și anul în care s-a născut poetul, rezolvând corect exercițiile de adunare cu o unitate.
Fișa se încheie tot cu un exercițiu sub formă de joc, exercițiu ce va face trecerea către poezia ”Cu penetul ca sideful” de pe pagina următoare. Sarcina copiilor constă în ordonarea literelor care compun cuvântul ce completează enunțul dat. Este vorba despre cuvântul ”PATRIA”, cuvânt ce va fi scris în caseta din enunț.
”Cu penetul ca sideful”, de Mihai Eminescu
Poezia ”Cu penetul ca sideful” are două strofe. Pot fi citite de către învățător sau audiate de pe You Tube. Versurile poeziei apar și pe fișa noastră de lucru, dar cu lacune. După explicarea sensului unor cuvinte, expresii, după ce vom fi siguri că am înțeles despre ce vorbește poetul, vom completa versurile cu cuvinte sau cu desene. Am ales cele două variante pentru că încă sunt multe litere pe care nu le-am învățat. Prin urmare, scriem cuvinte dacă toate literele sunt cunoscute, în caz contrar ”desenăm cuvinte”.
Al doilea exercițiu le cere copiilor să recunoască elemente prezente în poezie, colorând imaginile corespunzătoare. Fișa se încheie cu un spațiu pentru realizarea de către copii a unui desen inspirat din versurile audiate.
Alte materiale pentru Ziua Culturii Naționale
În fiecare an am postat câte un material pentru acest eveniment. Veți găsi pe site poezia ”Somnoroase păsărele” ale cărei materiale pot fi utilizate la clasele pregătitoare, I sau a II-a.
Pentru clasele III- IV sunt fișe de lucru pentru poeziile ”Revedere” și ”Scrisoarea III”. De asemenea, există o prezentare powerpoint despre viața și opera poetului, semne de carte și ecusoane.