Continuăm învățarea sunetelor și a literelor alături de personajele din poveștile auxiliarului nostru. În această săptămână am făcut cunoștință cu talentatul elefant Eli, cel care ne-a învățat sunetul și literele e, E, numărul și cifra 0. De asemenea, am discutat despre calitățile personale.
Pe lângă exercițiile din auxiliar, ca de fiecare dată, folosim și fișa literei E. O puteți descărca din documentul postat la finalul articolului. Fișa se află în variantă color și alb-negru. Tot aici veți găsi și o a doua fișă. Aceasta poate fi folosită pentru exersarea literei E pe contur punctat. Pe imaginea unui elicopter am inserat câteva litere punctate, exercițiul ajutându-i pe copii să se familiarizeze cu scrierea literei E.
În cele ce urmează voi descrie fiecare din cele patru secțiuni în care am împărțit fișa literei E. Deși acum învățăm în scenariul roșu, am păstrat structura pe care am utilizat-o la primele litere pe care le-am învățat la școală. Astfel, fiecare dintre cele patru secțiuni a fost gândită pentru a fi lucrată într-o lecție de Comunicare în limba română.
Fișa literei E. Familiarizarea cu sunetul e și cu literele e, E
Pentru început fișa oferă un exercițiu pentru familiarizarea copiilor cu cele două litere, e și E. Ele sunt scrise pe fișă și însoțesc imaginea unui elefant, în cazul nostru fiind vorba despre elefantul Eli.
Alături de acestea, avem un exercițiu de recunoaștere a literelor e și E. Asemenea elefantului, ne transformăm și noi în magicieni care, cu mare atenție, reușesc să încercuiască literele e și E.
Această secțiune a fișei completează activitatea în care copiii au făcut cunoștință cu sunetul e, au parcurs exercițiile specifice analizei și sintezei fonetice și au observat semnele grafice ale sunetului nou.
Exerciții grafice
Pasul următor este scrierea literei E. Acest lucru se va realiza pe a doua secțiune a fișei. Este vorba despre exercițiile situate în a doua jumătate a paginii, în partea stângă.
Aici, copiii au două sarcini de lucru. Prima constă în scrierea a trei rânduri cu litera E. Un exercițiu premergător ar putea fi realizat utilizând a doua fișă din document, cea care oferă scrierea literei E pe contur punctat.
De la literă trecem la silabe. Exercițiul următor constă în formarea silabelor din literele învățate. Am ales cea mai simplă situație, cea în care literele învățate (M, R, I) pot forma silabe prin alăturarea literei E. După exercițiul oral de formare a acestor silabe, trecem la scrierea lor pe spațiul indicat.
Citim silabe, cuvinte și propoziții
Așa cum ne-am obișnuit deja, partea a doua a fișei este dedicată unor exerciții simple de citire.
Pornind de la exercițiul descris mai sus, cel în care am format silabe pe care le-am citit și le-am scris, următoarea provocare este aceea de a citi cuvinte formate din două silabe. Am ales ca silabelor ”me” și ”re”, citite anterior, să le atașez silabe pe care deja le cunoaștem, ușurând astfel actul cititului conștient.
Următorul exercițiu le cere copiilor să scrie, folosind literele mari de tipar, cuvinte scurte formate din literele învățate. Pot fi folosite cuvintele scrise pe carte, consolidând astfel cititul și realizând corespondența între literele mici și cele mari de tipar. La fel de bine pot fi scrise alte cuvinte care conțin literele învățate și care nu apar pe această fișă.
Fișa se încheie tot cu un exercițiu de citire. Sunt scrise trei propoziții alături de care am inserat o imagine. Copiii trebuie să citească cele trei propoziții pentru a descoperi care dintre ele se potrivește imaginii date. Vor marca această propoziție prin încercuire.