Povestea ”Rățușca cea urâtă” de Hans Christian Andersen face parte din unitatea tematică în care vom învăța sunetul r și literele r, R și numărul și cifra 5. Este povestea săptămânii, propusă în auxilarul nostru (editura EDU).
Așadar, în cele ce urmează, voi descrie o posibilă activitate de lectură pornind de la acest text. Deși activitatea este preponderent orală, la finalul articolului există și o mică fișă de lectură pentru elevii clasei pregătitoare.
Rățușca cea urâtă. Câteva idei pentru prezentarea poveștii
Cred că foarte mulți copii cunosc deja povestea ”Rățușca cea urâtă” și își reamintesc secvențe. De dragul detaliilor și pentru reamintire conținutul ei va fi prezentat în întregime. Depinde de noi cum alegem să facem acest lucru, ținând cont că în această perioadă învățarea se petrece în mediul virtual.
O variantă este citirea poveștii de către învățătoare/învățător în cadrul unei activități sincron. Sau, în același context, se poate opta pentru vizionarea poveștii pe canalul You Tube (chiar există un video scurt).
De asemenea, putem implica părinții copiilor. Lectura de seară poate fi chiar această poveste iar în întâlnirea sincron se pot relua doar anumite pasaje. Astfel, se alocă mai mult timp activității de exprimare orală prin povestirea textului.
Eu am avut șansa de a o invita pe doamna Melania Luana Butnaru de la Biblioteca Județeană Brașov – Filiala pentru Copii și Tineret. De-a lungul anilor am desfășurat aici multe activități și proiecte care mai de care mai incitante. Pentru că acum nu putem merge la bibliotecă, am decis să aducem biblioteca la școală (la școala de acasă, dar la școală totuși). Doamna bibliotecară este cea care le-a citit copiilor povestea. Am mizat pe talentul ei de a da glas trăirilor personajelor și, așa cum era de așteptat, copiii au ascultat cu sufletul la gură întreaga poveste a rățuștii.
Înțelegerea conținutului textului
După audierea textului, am gândit câteva exerciții prin care să verificăm înțelegerea conținutului acestuia.
Vom începe cu Steluța curioasă, cea care va adresa întrebări referitoare la locul și timpul acțiunii, la personajele din text, la momentele acțiunii și ordinea desfășurării lor. Pe fișa de lucru există un exercițiu care le cere copiilor să aleagă păsările care apar în poveste. De asemenea, tot pe fișă, există un spațiu pentru desenarea unei scene din poveste.
Mesajul textului
Un moment al activității va fi dedicat desprinderii mesajului/învățăturii textului. Vom discuta și despre ceea ce simte rățușca atunci când toate păsările râd de felul în care arată. Acest exercițiu se regăsește și pe fișa de lucru.
Este un moment bun de a aduce în discuție aspecte legate de încrederea în sine, stima și respectul fașă de propria persoană, de relațiile cu cei din jur, de felul în care anumite cuvinte sau comportamente fac bine sau fac rău și cum procedăm în aceste cazuri.
Putem să inițiem un mic joc. Învățătorul rostește enunțuri (la persoana I, singular) care prezintă comportamente sau atitudini în diferite situații și în relație cu ceilalți. Copiii ascultă fiecare enunț și ridică mâna dacă în enunțul rostit recunosc un comportament propriu. De exemplu, putem spune: ”Ajut dacă cinevaare nevoie de ajutor.”, ”Râd când cineva cade.”, ”Vorbesc politicos cu cei din jurul meu.”, ”Îi împing pe copii când apar în calea mea.” etc.
Rățușca cea urâtă. Fișa de lucru
Fișa de lucru cuprinde cinci exerciții. La primul exercițiu este scris numele poveștii, sarcina copiilor fiind aceea de a colora literele învățate. Continuăm cu un exercițiu de conturare a ouălor pe care le-a clocit rața și de numerotare a acestora, în ordine crescătoare.
Următoarele trei exerciții sunt descrise mai sus. Copiii vor alege imaginea care arată ce simte rățușca, iar apoi vor reprezenta prin desen o scenă din poveste.