Clasa a treia Matematică pentru clasa a treia

Exersăm adunarea și scăderea cu trecere peste ordin

La limba și literatura română am recapitulat substantivul prin intermediul unui joc didactic cu dovleci. Ideile și materialele pot fi vizualizate aici. Dacă tot este sezonul dovlecilor, am adus ideea și în ora de matematică în care exersăm adunarea și scăderea numerelor naturale până la 10000, cu trecere peste ordin. Avem o fișă de lucru în care exercițiile și problemele sunt scrise pe imaginea unui dovleac.

Exersăm adunarea și scăderea cu trecere peste ordin. Fișa de lucru

Dovleacul nostru ne aduce câteva exerciții și probleme prin intermediul cărora exersăm adunarea și scăderea. În document veți găsi două fișe de lucru pe o pagină. Dovleacul poate  fi decupat pe contur și lipit  în caiete. Fișa conține doar cerințele, rezolvarea exercițiilor făcându-se pe caiet/la tablă.

Așadar, avem de rezolvat:
-adunări și scăderi cu numerele de la 0 la 10000, cu trecere peste ordin (exerciții cu 2 sau 3 termeni);
-trei probleme pentru a căror rezolvare este necesară cunoașterea terminologiei matematice specifice adunării și scăderii. Tot aici vom exersa și aflarea unor numere care corespund anumitor cerințe;
-probleme cu mai mult de două aflări pentru care se cere plan de rezolvare și care combină operații de adunare și de scădere.

Exersăm adunarea și scăderea cu trecere peste ordin și verificăm corectitudinea calculelor

Exersăm adunarea și scăderea
Exersăm adunarea și scăderea

Al doilea material este dovleacul care ne ajută să verificăm corectitudinea calculelor. Îl găsim în două variante: ca imagine în documentul pdf și ca prezentare powerpoint.

Numerele de pe dovleac reprezintă rezultatele obținute în urma efectuării exercițiilor. Pentru exercițiul 1 apar toate rezultatele adunărilor / scăderilor, chiar și în cazul celor cu trei termeni. Același lucru se întâmplă și la exercițiul 2, cu o excepție. Pentru punctul c vom găsi doar numărul care reprezintă suma numerelor, nu și numerele. La problema 3 vom găsi numărul care reprezintă al doilea și al treilea număr, iar la problema 4 toate numerele care apar în rezolvarea problemei.

Cum putem folosi dovleacul pentru verificarea calculelor? Dacă optați pentru varinta imagine din pdf, aceasta se afișează la tablă sau se oferă fiecărui copil și, pe măsură ce calculele sunt efectuate, se va colora bulina corespunzătoare numărului obținut. O rezolvare corectă va aduce un dovleac complet colorat la finalul activității.

Prezentarea powerpoint, prin animațiile sale, poate fi mai antrenantă și mai atractivă pentru copii. După fiecare calcul efectuat, la fiecare click, pe dovleac apare rezultatul corect. Materialele pot fi descărcate din arhiva de mai jos. Pentru adunarea și scăderea numerelor până la 10000 pe site găsiți mai multe fișe de lucru și jocuri didactice.