La finalul acestui articol, într-o arhivă, veți găsi două materiale: diplome editabile și coronițe. O astfel de diplomă și o coroniță cu litere au primit, printre alte suprize, elevii mei pentru că au încheiat primul an din viața de școlar. Diploma poate fi folosită la orice clasă și nu neapărat la final de an școlar. Ne ajută faptul faptul că putem edita textul.
Diplome editabile și coronițe
Arhiva conține o prezentare powerpoint cu 14 modele de diplome și un document pdf cu elementele coroniței. Voi prezenta cele două materiale în cele ce urmează. Coronița nu este editabilă, însă, diplomele pot fi cu ușurință personalizate și am să explic în cele ce urmează cum putem face acest lucru.
Diplomele au aspect diferit, fiecare dintre ele conținând simboluri pentru clasele cărora li se adresează: steluțe, fluturași, albinuțe, buburuze. De asemenea, găsim imagini cu delfini, fețe zâmbitoare, ursuleți, bufnițe, arici, bobocei, inimioare.
Diplome editabile
După cum spuneam mai sus, pentru a edita diploma pentru clasa mea am ales să folosesc Powerpoint. Mie mi se pare mult mai simplu să editez aici decât în orice alt program (Paint, spre exemplu). Asta nu înseamnă că diploma din ppt nu poate fi descărcată și editată în programul care ne este cel mai la îndemână. Cum o descărcăm? Foarte simplu: o selectăm cu un click, dăm click dreapta și alegem Save as picture, apoi Save pentru a o salva pe dispozitivul nostru.
Editare în ppt
Revenind la editarea în ppt, voi enumera pașii ce trebuie urmați pentru a obține un document cu diplomele gata scrise pentru toți elevii clasei.
Primul pas constă în alegerea diplomei pe care dorim să o folosim la clasă și ștergerea celorlalte slide-uri ale prezentării. Vom rămâne cu un singur slide pe care îl vom edita cum ne dorim.
Pentru aceasta avem nevoie de casete de scris. Pe fiecare diplomă eu am inserat deja aceste casete și am scris un text care, bineînțeles, că poate fi înlocuit. Ca să scriem în casete este de ajuns să dăm click pe fiecare dintre ele. Apoi, textul dat poate fi șters și înlocuit cu altul. Se pot face modificări ale fontului, mărimii, culorii literelor.
Primul slide din prezentare este exact diploma pe care le-am oferit-o elevilor mei. La al doilea slide (ca și la următoarele, de altfel), în locul datelor elevilor mei, am inserat puncte. Astfel, diploma poate fi imprimată și completată de mână sau se pot șterge punctele și în locul lor se scriu direct datele elevului.
Diploma 8 Diploma 10 Diploma 11 Diploma 12 Diploma 13 Diploma 14 Diploma 9
Am ales modelul, am conceput textul, este momentul să multiplicăm modelul astfel încât să obținem diplome pentru toți copiii.
Din meniu vom alege „Insert”, butonul care ne ajută să inserăm un slide nou. Doar că nu vom alege un slide nou (blank) ca să luăm munca de la capăt. Vom alege „Duplicate Selected Slides” și astfel îl copiem pe cel care îl avem deja. În acest moment va trebui să modificăm doar numele elevului. În acest fel vom proceda până când am creat câte o diplomă pentru fiecare elev.
Cum salvăm diplomele?
Și acest lucru se realizează foarte ușor. Ceea ce am lucrat în powerpoint poate fi salvat în format pdf sau jpg. Iată cum procedăm.
Pentru a salva diplomele în pdf, mergem în meniu la File și alegem apoi „Save as” (pdf) sau „Export”. Indiferent de opțiune, ppt-ul va fi salvat ca pdf pe dispozitivul nostru și este gata pentru imprimare.
Dacă dorim să salvăm diplomele în format jpg, tot la File mergem, alegem Save as, apoi Save as type și alegem din listă „jpg”. Deoarece prezentarea are mai multe slide-uri, vom fi întrebați pe care dintre ele dorim să le salvăm. Le dorim pe toate, așadar alegem opțiunea din stânga, „All Slides”. Vom obține un folder care va conține toate diplomele pe care le-am scris.
Coronițe cu litere
În documentul pdf veți găsi coronița cu litere. Ea are două componente: partea din față pe o pagină și benzile laterale pe a doua pagină.
Coronița e galbenă și, pe partea din față, are litere de tipar colorate. Pentru cei mici, o singură bandă a fost suficientă pentru coroniță. Așadar, am imprimat partea din față pentru toți copiii, iar pagina a doua a fost socotită pentru doi copii.
După decuparea părților componente, asamblarea lor am făcut-o cu ajutorul capselor. Pot fi folosite și agrafe de birou sau adeziv.
Vacanță plăcută!