Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP

Fișa literei A

Iată că a sosit momentul să învățăm prima literă a alfabetului. Am descoperit sunetul și literele a și A alături de aligatorul Ali, personajul din auxiliarul editurii EDU. Pe lângă exercițiile propuse aici am conceput un material pe care îl voi prezenta în cele ce urmează. Este vorba de fișa literei A, o fișă ce cuprinde mai multe sarcini de lucru, în completarea celor din caietul editurii și pentru a fi lipită în caietul pe care facem exerciții grafice.

Am ales în acest scop un model de la Numlit, caietul Dictando AVAP. Acest caiet are o grafică aparte. Prima jumătate a paginii din stânga nu este liniată. Aici va fi lipită o fișă mică, va fi spațiu pentru desenat sau pentru exersarea literei. A doua jumătate a paginii conține o rețea de puncte pe care copiii vor exersa diferite semne grafice sau vor crea propriile desene prin unirea punctelor. Pagina din dreapta este cu o liniatură dictando diferită de cea pe care o știm din caietele de acest tip (spațiul de scris conține încă o linie orizontală) .

Fișa literei A

Fișa literei A poate fi descărcată din documentul de la finalul articolului. Pe o pagină sunt câte două fișe Imaginile sunt alb-negru pentru a fi colorate de către copii. Fișa poate fi folosită ca atare sau poate fi decupată în funcție de sarcinile de lucru.

Fișa literei A
Fișa literei A

În stânga sus se află literele A și a și imaginea aligatorului. Doar această secțiune poate fi folosită drept etichetă, titlu pentru lecția noastră. În dreapta avem un exercițiu de recunoaștere a literelor a, respectiv A prin colorarea acestora. Eu am luat împreună cele două secțiuni și am obținut prima fișă de lipit în caiet, pe pagina din stânga a acestuia, acolo unde avem spațiu neliniat. Pe parte cu spații punctate am exersat cu copiii elementele componente ale literei A (linii oblice, orizontale) și chiar litera A, scrisă la dimensiuni diferite.

A doua jumătate a fișei a fost lipită pe pagina din drepta sus a caietului. Prima sarcină constă în identificarea sunetului a prin despărțirea în silabe a cuvintelor denumite de imagini și colorarea cerculețului corespunzător acestui sunet. Urmează scrierea literei A pe contur punctat și apoi pe spațiu dictando folosind alternativ două culori diferite. Am ales această variantă pentru că la Matematică și explorarea mediului am învățat numărul și cifra 1. A doua jumătate a paginii caietului va fi folosită pentru exersarea literei A. Și această secțiune poate fi împărțită în două fișe mai mici: identificarea sunetului a poate reprezenta un exercițiu pe o fișă, scrierea literei A poate fi o altă fișă.

Fișa literei A
Litera A

A doua fișă

Al doilea material al documentului conține patru fișe tot pentru scrierea literei A. Este vorba de trasarea pe contur punctat a acesteia. Și aceste fișe au fost realizate pentru cei care doresc să le lipească în caietele copiilor. Pentru toate literele alfabetului găsiți aici fișe de colorat, de decorat cu desene sau litere.

Materialul este gândit pentru toată săptămâna alocată literei A. Le dă copiilor ocazia de a exersa zilnic, puțin câte puțin, mereu diferit, folosind creionul de scris și creioanele colorate, desenând, colorând, jucându-se cu litera A. Urmează fișa literei M, în același stil realizată, dar cu alte sarcini de lucru pentru a evita monotonia.