Clasa pregătitoare Managementul clasei Planșe

Reguli pentru menținerea sănătății

În contextul actual, când ne străduim să ținem la distanță pericolul reprezentat de Coronavirus, în clasa noastră își vor găsi loc, pe lângă materialele obișnuite, și aceste reguli pentru menținerea sănătății. Vor fi afișate la loc vizibil, vom discuta despre fiecare în parte și vom încerca să le respectăm întocmai. Sau atât cât se poate în cazul unor copii de 6 ani.

Reguli pentru menținerea sănătății

În arhiva de la finalul articolului veți găsi două modele de postere cu aceste reguli. Unul dintre ele a fost realizat special pentru copiii de clasă pregătitoare. Imaginile alese conțin personaje simpatice care ne învață ce trebuie să facem pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea. Pentru vârste mai mari (dar nu neapărat) pot fi folosite planșele din cel de-al doilea set.

reguli pentru menținerea sănătății
Reguli Coronavirus

Regulile pe care le găsim în ambele documente sunt cele pe care le cunoaștem deja și care țin de:
-spălarea mâinilor cu apă și săpun;
-păstrarea distanței;
-purtarea corectă a măștii de protecție;
-folosirea dezinfectantului;
-evitarea strângerilor de mână (sau alte gesturi care presupun contact fizic);
-utilizarea exclusivă a obiectelor personale;
-utilizarea batistei sau a pliului cotului în caz de strănut/tuse.

Despre regulile pentru menținerea sănătății

Simpla afișare a acestor reguli în clasă nu este suficientă. Prin urmare, ele vor fi aduse în discuție chiar în prima activitate pe care o voi realiza cu copiii.

Mi-am propus pentru a doua zi de școală a elevilor de clasa pregătitoare câteva activități pentru familiarizarea acestora cu spațiul în care își vor desfășura activitatea. Așadar, printre altele, vom discuta despre sala de clasă, despre obiectele pe care le găsim aici (locul și rolul lor), urmând să ajungem încet-încet la aceste reguli. În mod obișnuit, momentul ar fi fost dedicat discuției despre regulile clasei. De această dată, însă, ne vom concentra atenția asupra acestor reguli pentru menținerea sănătății pentru a poreveni infectarea cu Coronavirus.

M-am gândit să creez o poveste care să fie punctul de pornire al discuției. Un material care prezintă pe înțelesul copiilor virusul este cel realizat de Catedra de boli infecțioase, Școala de Igienă și Medicină Tropicală Londra și care este disponibil aici. Cu ajutorul său putem să le explicăm copiilor ce este coronavirusul și de ce este atât de important să respecte regulile aduse în discuție.

De asemenea, pe youtube pot fi accesate diferite filmulețe pe aceeași temă. Important este să ne preocupăm nu doar de aspectele ce țin de sănătatea fizică a copiilor, ci și de cele legate de sănătatea emoțională, căci nu va fi o perioadă scurtă sau ușoară pentru ei (și nici pentru noi).