În fiecare an în clasa mea a existat un spațiu dedicat cărților citite, așadar am creat din nou colțul de lectură. Mă rog, nu e chiar un colț, căci spațiul alocat cărților este un perete întreg pe care se află biblioteca clasei și panoul de lectură.
Obișnuiam să folosesc un panou de plută (mai mic sau mai mare), dar am hotărât să încerc anul acesta tabla magnetică. Pare mai rezistentă, iar prinderea cu magneți este mai ușoară decât cu ace. Vom vedea pe parcurs dacă este o idee bună sau nu. Tabla magnetică are dimensiuni medii (90 cm x 60 cm) și este așezată pe peretele de lângă biblioteca clasei. Pot să afișez aici tot ceea ce mi-am propus.
Colțul de lectură – elemente de afișat
Conținutul panoului este asemănător cu al celor utilizate în anii trecuți. Diferența constă în aspect deoarece am dorit ca materialele expuse să se încadreze în tema aleasă pentru acest an, jocul Lego. Pe site găsiți materialele mai vechi în două articole: „Panoul de lectură” și „Panou dedicat cărților citite”.
În principal, panoul pentru colțul de lectură cuprinde afișul „Un cititor pasionat”, cartonașe pentru a nota titlul și autorul cărții citite de întreaga clasă la un moment dat, cartonașe pentru recenzii. De asemenea, am creat oportunitatea ca fiecare copil să își prezinte cărțile citite de-a lungul anului școlar.
Toate materialele pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului, la dimensiuni A3 sau A4.
Banner pentru titlu
Panourile mele de lectură au primit mereu câte un titlu potrivit temei clasei. Când a fost vorba despre piese de puzzle am ales denumirea „PuzzLECTURA”. Pe tema stelelelor am avut ca titlu „STARt lectura! Cărți de 5 stele”. Tot un joc de cuvinte se regăsește și în bannerul pentru tema Lego. M-am gândit la „aLEG O carte” și am evidențiat cuvântul LEGO. Cred că se potrivește deoarece îi încurajez pe copii să își aleagă cărți din biblioteca clasei. De asemenea, mergem mult pe recomandarea de carte făcută chiar de ei înșiși. Am observat că impactul este mult mai mare atunci când o carte este recomandată de un copil de aceeași vârstă.
În măsura în care bannerul se încadrează în spațiul tablei, acesta va fi prins pe ea. Dacă nu, își va găsi locul deasupra acesteia.
Un cititor pasionat iubește cărțile
Un cititor pasionat iubește cărțile și dovedește acest lucru prin toate acțiunile prezentate pe afișul ce va completa colțul de lectură. Evident că toate aceste calități și acțiuni au fost scrise pe blocuri Lego. În prima săptămână de școală aloc cel puțin o activitate pentru a discuta despre cărțile citite în vacanța de vară. Acum vin și primele recomandări din partea copiilor și tot acum vom dezbate fiecare acțiune de pe afiș. Sper ca toți să devină cititori, cei mai mulți dintre ei chiar pasionați de lectură și iubitori de cărți.
În articolele menționate mai sus găsiți acest afiș având ca model piesele de puzzle.
Citim împreună
Vom continua și în acest an tradiția începută în clasa pregătitoare, aceea de a le citi zilnic 10-15 minute dintr-o carte. Mai mult ca sigur anul acesta lectura de la școală se va continua acasă.
Lângă poster vor fi așezate permanent patru cartonașe (dimensiune A5 fiecare). Cele care conțin cuvintele „titlu” și „autor” rămân neschimbate. Celelalte două au spații albe pentru a nota de mână titlul, respectiv autorul cărții pe care o citim împreună. Acestea trebuie imprimate ori de câte ori trecem la o carte nouă.
Tot pe tablă magnetică, în zona celor patru materiale, copiii vor pune cartonașe pentru recenzia cărții. Este vorba despre emoticoane cu ajutorul cărora ei își exprimă părerea proprie față de cartea respectivă.
Ce și cât am citit se vede la colțul de lectură
Cele prezentate până acum acoperă jumătate din tablă. Astfel, în jumătatea de jos rămâne loc pentru a afișa titlurile cărților citite de copii pe parcursul anului școlar. Aici intră și cărțile pe care copiii le citesc individual, în afara celor citite cu întreaga clasă. Vom face acest lucru cu ajutorul unor plicuri și a unor benzi de hârtie sau carton.
Spațiul nu îmi permite să afișez câte un plic pentru fiecare copil, de aceea voi folosi un plic pentru trei copii. Am achiziționat plicuri colorate, mai lungi, pe care le-am tăiat în jumătate obținând două plicuri mai mici, prinse pe tablă cu folie magnetică. Pentru a fi în tema Lego, pe plicuri am aplicat buline colorate.
Ce punem în plicuri? În fiecare plic vom introduce benzi de hârtie pe care fiecare dintre cei trei elevi notează titlul și autorul cărții citite. Pentru a nu încurca benzile, vom avea trei culori diferite, câte una specifică fiecărui copil. Astfel, periodic, vom avea la vedere o situație a cât și ce a citit fiecare copil din clasă.
De asemenea, fiecare copil va primi și o fișă de înregistrare a cărților citite pe care o va completa de-a lungul anului școlar. O găsiți în articolul „Ce și cât am citit?”.