Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Cărticica primăverii

În articolul precedent am prezentat prima parte a proiectului nostru dedicat primăverii. De fapt, el a început în momentul în care am studiat textul ”Primăvara” de Vasile Alecsandri. Așa cum am descris acolo, în orele anterioare am citit câteva poezii despre primăvară. Am selectat elementele specifice și le-am notat pe imagini sugestive. În această activitate vom folosi toate aceste informații și materiale pentru a crea Cărticica primăverii.

Cărticica primăverii. Conținut

Cărticica primăverii va conține opt file cu tot atâtea capitole/teme. Enunțurile vor fi formulate având ca sprijin  informațiile desprinse din textele citite în lecția precedentă.

Cărticica primăverii
Cărticica primăverii

1.Lunile de primăvară și sărbătorile specifice. Aici vom apela la cunoștințele dobândite la matematică și explorarea mediului, la comunicare în limba română și chiar la religie și arte vizuale și abilități practice. Putem aminti sărbători precum Ziua Mărțișorului, Ziua Femeii, Floriile, Învierea Domnului și datele corespunzătoare.

2.Vremea – enunțurile vor face referire la elemente sau fenomene ale naturii așa cum au fost prezentate  ele în poeziile citite. Exemplu: ”Ceru-i ca oglinda.”, Zarea pare mai albastră.”, ”După aspre vijelii vin zile calde.” etc.

3.Insectele – informațiile despre acestea sunt destul de multe, de aceea este necesară o selecție. De exemplu, despre albine se vorbește în două poezii. Cele două informații pot fi introduse într-un singur enunț: ”Albinele colindă prin livezi adunând mierea din flori.”

4.Păsări și animale – ca și în cazul insectelor, pentru a sintetiza informația, se poate face o enumerare a păsărilor călătoare sau se pot alege 3-4 păsări despre care copiii vor formula enunțuri.

5.Plantele – în această categorie intră florile, copacii, iarba: ”Ghioceii îmbrăcați în haină verde scot capul din zăpadă.”, ”Zarzării își despică floarea albă precum o ninsoare.”, ”Tot pământul e numai floare” etc.

6.Activitățile oamenilor în anotimpul primăvara

7.Sentimente – versuri care exprimă sentimente de bucurie, admirație, încântare și propriile sentimente ale copiilor

8.Desen – realizat pe baza versurilor citite.

Cărticica primăverii. Mod de realizare și de asamblare

În documentul de la finalul articolului veți găsi paginile cărții și instrucțiuni de realizare. Filele au formă dreptunghiulară de diferite dimensiuni. Ele se decupează și se obțin opt dreptunghiuri. Se vor suprapune în ordinea crescătoare a numerelor scrise pe ele, astfel încât prima filă să fie cea cu numărul 1, iar ultima va avea numărul 8. Filele se capsează în partea de sus și se obține cărticica primăverii.

O altă variantă a acesteia ar fi cel de-al doilea model. Paginile au forma unor flori în interiorul cărora vor fi scrise informațiile descrise mai sus. După decupare, ele vor fi capsate în partea stângă sau în partea de sus. Cele pe care vor scrie copiii au spațiu de scris.

Floarea fără spațiu de scris poate fi folosită drept copertă. Cărticica primăverii va fi suportul realizării unei compuneri într-o activitate următoare.