Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP

Fișa literei Ă

Întâmpinăm vacanța de iarnă cu sunetul ă și literele ă și Ă. Am conceput o fișă de lucru pe tiparul celor deja postate până în acest moment. Fișa literei Ă conține șapte exerciții prin intermediul cărora copiii au ocazia să se familiarizeze cu noua literă. De asemenea, să pronunțe și să localizeze în cuvinte sunetul ă, să citească și să scrie litera Ă, cuvinte, propoziții.

Ca de obicei, versiunea color a fișei este însoțită de cea alb-negru. De asemenea, la finalul documentului pus la descărcare se află o pagină pe care am inserat șase imagini în a căror contur se află litera Ă punctată. Exersarea literei pe contur punctat înlesnește scrierea literei și poate fi un exercițiu premergător rezolvării sarcinilor de pe fișa literei Ă.

Fișa literei Ă. Prima parte a fișei

Pagina cu exerciții este împărțită în două secțiuni, trei exerciții aflându-se în partea stângă a acesteia, iar celelalte patru sunt dispuse în partea dreaptă.

fișa literei Ă
Fișa literei Ă

La primul exercițiu facem cunoștință cu cele două litere, ă și Ă, iar ca imagine sugestivă am ales o pălărie. Cuvântul va fi despărțit în silabe și va fi identificat sunetul ”ă”. Semnele grafice ale acestuia nu pun probleme de scriere. Însă, așa cum știm, de multe ori, marca specifică acestei litere, ”pălăria” care o deosebește de a, respectiv A, este uitată de către copii.

Așadar, următorul exercițiu este unul care pretinde atenție maximă pentru identificarea perechii formate din literele ă și Ă. Am ales în acest scop nouă situații. Sunt nouă mănuși, deci nouă perechi de litere, dintre care doar patru conțin răspunsul corect. Celelalte cinci sunt perechi în care apar literele a, A sau â, Â.

fișa literei Ă
Litera Ă

Urmează trei rânduri pentru exersarea literei Ă. Al treilea exercițiu ne duce din nou spre sunetul ”ă”, sarcina copiilor fiind aceea de colorare a bulinei corespunzătoare sunetului. Avem aici patru imagini și redarea grafică a silabelor și a sunetelor celor patru cuvinte.

Fișa literei Ă. A doua parte a fișei

În dreapta, fișa continuă cu un exercițiu care evidențiază diferențele dintre sunetele, respectiv literele a și ă în vorbire și în scriere. Conform modelului, copiii au sarcina de a înlocui litera A de la finalul cuvintelor date cu litera Ă și, bineînțeles, citirea cuvintelor obținute. Și următoarele exerciții au același scop. La exercițiul 5, se va adăuga litera Ă la finalul cuvintelor date, iar la exercițiul 6 litera Ă va fi adăugată în interoriul sau la sfârșitul cuvintelor.

Ultimul exercițiu din fișa literei Ă este unul de citire a unor propoziții formate din două, trei, patru sau cinci cuvinte. Ultima propoziție trebuie completată de către copii cu un cuvânt potrivit (de exemplu: mare, mică, curată). Mai multe exerciții de citire a silabelor, cuvintelor, propozițiilor scrise cu literele învățate se găsesc în materialul numit ”Cărticica literei Ă”.