Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP

Fișa literei P

În prima săptămână de școală a lunii ianuarie ne vom împrieteni cu Pic, picătura năzdrăvană, personajul propus în auxiliarul editurii Edu. Pic ne va face cunoștință cu sunetul p și literele p și P. La Matematică și explorarea mediului vom învăța adunarea cu o unitate și, așa cum era de așteptat, vom discuta despre apă și prezența acesteia în natură.

Vă prezint în cele ce urmează fișa literei P. Poate fi descărcată accesând link-ul de la finalul articolului. Veți găsi în document fișa de lucru ale cărei sarcini de lucru vor fi descrise mai jos. Există o variantă color și una alb-negru. De asemenea, documentul conține și o altă fișă, de data aceasta pentru scrierea literei P, având ca sprijin conturul punctat al acesteia.

Fișa literei P. Prima secțiune a fișei

Prima secțiune a fișei se referă la exercițiile scrise în partea stângă a acesteia. Observăm aici cele două litere de tipar și imaginea personajului nostru. Se poate realiza despărțirea în silabe a cuvântului denumit de imagine pentru a ajunge la localizarea sunetului p și la pronunțarea acestuia.
Exercițiul notat cu 1 le cere elevilor să observe imaginile de pe conturul literei P și să le coloreze doar pe cele în a căror denumire se află sunetul p. O altă ocazie de exersare a auzului fonematic.

fișa literei P
Fișa literei P

Urmează scrierea literei P pe trei rânduri. Pe primul dintre ele, în sprijinul copiilor, litera este scrisă punctat. Ultimul exercițiu din această secțiune a fișei are în vedere tot localizarea sunetului p în cuvinte. Am insistat un pic mai mult asupra acestui aspect având în vedere că este un sunet care se distinge mai greu în cuvinte. Așadar, copiii vor despărți în silabe cuvintele corespunzătoare imaginilor date și vor colora bulina corespunzătoare sunetului p. Nu întâmplător avem de-a face cu cifre și semnul plus.

Fișa literei P. A doua secțiune a fișei

În partea dreaptă a fișei avem alte patru exerciții. Începem cu citirea unor silabe formate din litera P urmată, pe rând, de fiecare dintre cele șase vocale învățate. După descifrarea silabelor scrise pe picături, sarcina următoare constă în completarea cuvintelor date cu una dintre silabele citite. În fiecare caz, silaba care lipsește este la începutul cuvântului. Pe fiecare picătură copiii vor scrie silaba potrivită. Se obțin următoarele cuvinte: ”pitic”, ”penar”, ”ponei”, ”putere”, ”pătură”, ”patine”.

fișa literei P
Litera P

Dacă este posibil, de ajutor ar fi ca cei mici să aibă silabele scrise pe cartonșe/bilețele. Astfel, le pot manevra ca pe niște piese de puzzle, aducând, citind, păstrând sau îndepărtând piesa până când obțin cuvântul corect.

Pe Wordwall.net am creat varianta online a acestui exercițiu:

Următoarele două exerciții au ca pretext cuvinte care denumesc fructe, respectiv diferite viețuitoare. În scrierea lor întâlnim litera P. La exercițiul cu fructe sarcina de lucru constă în scrierea cuvintelor sugerate de imagini: pară, pepene, măr, prună. Deși este fruct, mărul este considerat intrus deoarece cuvântul nu conține litera P. Așadar, vom tăia imaginea cu o linie.

Pentru descoperirea numelor viețuitoarelor de la exercițiul 6 este nevoie ca cei mici să adauge cuvintelor date litera P. După completare, li se poate cere copiilor să ofere informații despre fiecare animal în parte.

Am ajuns la ultimul exercițiu al fișei, un exercițiu de citire corectă și conștientă. Copiii vor desena pe spațiul liber ceea ce au citit: un pom cu pere coapte și un penar cu patru creioane.