În perioada în care ne bucurăm de sosirea lui Moș Nicolae, la Matematică și explorarea mediului exersăm adunarea fără trecere peste ordin în concentrul 0-100. Prin urmare, fișele de lucru poartă amprenta evenimentului, dar la fel de bine putem face referire la Moș Crăciun în cazul în care exersarea are loc după 6 decembrie.
În documentul de la finalul articolului găsiți aceste fișe de lucru. Ele conțin exerciții de adunare fără trecere peste ordin, precum și probleme cu una sau cu două operații.
Adunarea cu trecere peste ordin. Prima fișă de lucru
Prima fișă de lucru ne aduce daruri matematice sub forma unor exerciții și probleme de adunare fără trecere peste ordin. Pe imaginea unei ghetuțe/șosete se află 5 sarcini de lucru. Rezolvările se vor face pe spațiul de scris aflat sub imagine, cu excepția primului exercițiu care va fi rezolvat direct pe imagine. Pentru fiecare exercițiu a fost alocat spațiu suficient pentru rezolvare.
Începem așadar cu adunări în care numerele sunt așezate unele sub altele. Este o ocazie de a le reaminti copiilor cum procedăm când adunăm numere formate din zeci și unități.
De la punctul 2 trecem la rezolvare de probleme. Prima problemă este cu o singură aflare. Următoarea sarcină aduce în discuție terminologia matematică specifică adunării. Astfel, copiii vor fi puși în situația de a identifica anumite cuvinte și expresii matematice care sugerează operațiile ce conduc la rezolvarea problemei.
La problema 4 ne confruntăm cu o adunare cu trei termeni dacă problema se rezolvă printr-o singură aflare. Se poate exersa și al doilea mod de rezolvare ce presupune două operațiide adunare. Încheiem fișa cu o problemă cu două aflări.
Adunarea cu trecere peste ordin. A doua fișa de lucru
Păstrând tematica aleasă, a doua fișă de lucru ne aduce exercițiile și problemele pe patru saci. Aici, rezolvarea se va face direct pe imagini.
Pe primul sac avem exerciții de adunare cu doi și cu trei termeni, cu numere formate din zeci și unități, doar din zeci sau doar din unități.
Următoarele trei probleme presupun efectuarea a două operații de adunare de fiecare dată. În plus, operăm cu terminologia matematică specifică: „sumă”, „adaugă”, „mărește”.
La final, copiii pot colora sacii așa cum doresc.