Doar câteva zile ne despart de noul an. Cumpăna dintre ani este ocazia perfectă de a arunca un ochi spre ceea ce s-a petrecut în anul care se încheie și de a ne reaminti lucrurile minunate de care am avut parte.
Este momentul cel mai potrivit pentru a privi cu încredere spre noul an, de a ne propune obiective noi, de a ne pune dorințe, de a încerca să facem anumite lucruri mult mai bine decât înainte. Cred că un astfel de exercițiu poate fi făcut și de către copii, alături de părinți, frați, bunici. Și poate chiar la școală, deși vom reveni din vacanța de iarnă aproape la jumătatea lunii ianuarie.
Activități pentru întâmpinarea noului an
În cele ce urmează vă prezint câteva materiale . Am găsit câteva idei foarte frumoase pe diferite site-uri educaționale din străinătate, din anii anteriori, idei pe care le-am adaptat anului 2022 și care s-au transformat în câteva fișe pe care le găsiți la finalul articolului. Unele se referă doar la anul 2022, altele ne invită la amintiri din anul 2021, iar câteva dintre ele îmbină anul care se încheie cu cel care vine.
Fișele sunt alb-negru pentru a putea fi colorate de copii așa cum doresc. Unele dintre ele presupun și îndoirea și decuparea anumitor părți, efectul final fiind mult mai atractiv. Conținutul este oarecum asemănător, ideea de bază fiind notarea unor aspecte precum amintiri frumoase, dorințe împlinite, lucruri învățate în anul 2021 și obiective, dorințe, promisiuni, speranțe, aspecte ce pot fi îmbunătățite în anul 2022.
La cumpăna dintre ani. Prezentarea materialelor
Documentul atașat cuprinde următoarele fișe:
Să-l întâmpinăm pe 2022 cum se cuvine!
Paginile 1, 2 și 3 sunt dedicate anului 2022. Sunt trei modele diferite pe care copiii vor scrie în dreptul fiecărei cifre obiective, dorințe, lucruri noi pe care doresc să le învețe, promisiuni, aspecte de îmbunătățit în anul 2022. După imprimare, foile se întorc pe partea albă și se completează în dreptul cifrelor. Interesant este ca numărul acestora să coincidă cu cifra în dreptul căreia vor scrie. Pentru exemplificare pe materialul de la pagina 3 am indicat ceea ce se va completa.
Celelalte două materiale nu conțin astfel de instrucțiuni tocmai pentru a lăsa la latitudinea părintelui / a cadrului didactic ceea ce ar trebui completat. Pentru cifra zero eu m-am gândit să notăm cu 0 lucrurile la care este obligatoriu să renunțăm, obiceiurile rele de care trebuie să scăpăm. Dacă pe zero îl citim ”o” putem spune ”obicei(uri) la care trebuie să renunț”. După completare, foaia se pliază pe liniile continue având grijă ca cifrele să fie mereu deasupra. Pe linia punctată se decupează. Fișele pot fi lipite pe un carton colorat A4 sau A5, în funcție de dimensiunea fișei (pagina 3 este A 5, de aceea sunt două fișe alăturate).
Un an nou pentru clasa noastră
Pagina 11 poate fi folosită atât pentru exprimarea gândurilor, obiectivelor personale, cât și a celor la nivelul clasei, din perspectiva grupului de elevi. Eu voi opta anul acesta pentru cea de a doua variantă. Aici vom nota ceea ce ne propunem și ne dorim de la 2022 pentru noi, ca grup. Vom discuta, vom propune, vom negocia, vom ajusta sau vom concepe ceea ce credem că este important pentru funcționarea grupului și pentru coeziunea acestuia. Putem să ne legăm de cifrele anului pentru a stabili/restabili reguli, dorințe, obiective, activități care vor contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre copii.
O retrospectivă asupra anului 2021
Paginile 4 și 5 ne invită la rememorarea anului 2021. Fie pe steluță, fie pe balon, copiii vor descrie o amintire frumoasă din anul care se încheie. Pe cealaltă imagine vor reprezenta prin desen această amintire. La final, imaginile vor fi decupate și lipite. Ele pot fi expuse în sala de clasă sau în camera copilului. Fișele cuprind și instrucțiunile de utilizare.
Pe fișa de la pagina 6 copiii iși vor desena chipul exprimând emoția la cumpăna dintre ani iar pe coif vor nota câteva gânduri legate de noul an. Am scris doar anul lăsând copiilor libertatea de a alege ceea ce doresc să scrie.
Rămas bun, 2021! Bun venit, 2022!
Ultimele patru pagini fac referire atât la anul 2021, cât și la anul 2022. Paginile 7 și 8 sunt diferite ca design, dar conținutul este oarecum asemănător. Pe lângă fișă este nevoie de un carton colorat pe care copiii vor nota ceea ce este indicat pe fiecare dreptunghi. Fiecare pagină conține câte 8 dreptunghiuri pe care sunt scrise cerințele. Dreptunghiurile vor fi decupate și lipite pe cartonul colorat, dar nu în întregime. Lipiciul poate fi aplicat pe marginea dreptunghiului, fie în partea de sus, fie în partea stângă. Astfel, la o ușoară îndoire, sub ele se va vedea ce s-a scris pe carton.
Paginile 9 și 10 sunt părți ale aceluiași material. Cele 8 dreptunghiuri vor fi decupate și, după completare, vor fi așezate unul deasupra celuilalt în ordinea în care apar pe fișe, perforate în partea stângă și legate cu o panglică subțire. Excepție face ultimul dreptunghi care îndeplinește rol de copertă și care va fi perforat în partea dreaptă. Obținem astfel o frumoasă cărticică a anului 2022.
La mulți ani!