O altă resursă educațională deschisă ce vizează competența 2.1 din programa școlară de matematică, clasa a III-a constă într-o suită de 4 exerciții de identificare, într-un număr, a cifrei unităților / zecilor / sutelor / miilor. Resursa „Unități, zeci, sute, mii” a fost creată pe platforma Livresq și este un material realizat în cadrul proiectului CRED –„Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți”.
Pentru competența menționată mai sus (2.1. Recunoaşterea numerelor naturale din concentrul 0-10000 şi a fracţiilor subunitare sau echiunitare, cu numitori mai mici sau egali cu 10), în articolul anterior, am prezentat un material video și o fișă de lucru.
Unități, zeci, sute, mii. Un material interactiv pe Livresq
Dintre multiplele funcționalități ale platformei Livresq am utilizat în crearea acestei resurse chestionare de tip „un singur răspuns corect”, „răspuns liber”, „plasare” și „marcaj”. Imaginile introduse au fost realizate utilizând fotografii din domeniul public. Resursa poate fi gasită aici.
Poate fi oferită elevilor pentru rezolvarea sarcinilor de lucru în clasă sau acasă. În lipsa device-urilor pentru toți elevii, la școală, profesorul poate utiliza calculatorul/laptopul și videoproiectorul, iar elevii pot indica răspunsurile corecte. Așadar, rezolvarea sarcinilor se poate face și frontal. Dacă se optează pentru rezolvarea individuală, materialul poate fi utilizat și în scop evaluativ deoarece fiecare sarcină este însoțită de feedback.
Resursa debutează cu o scurtă introducere a elevilor în sarcinile de lucru. Pentru a le capta atenția am folosit pretextul unor provocări matematice scrise pe cărți de joc. Ideea aceasta chiar poate fi pusă în practică. Știm cât de mult le plac copiilor jocurile didactice, iar cărțile de joc pot fi un bun suport pentru prezentarea sarcinilor de lucru. De aceea, în documentul de la finalul articolului, am introdus și câteva cărți de joc cu sarcini de lucru.
Unități, zeci, sute, mii. Provocări matematice
Prima provocare constă în recunoașterea cifrei unităților, zecilor, sutelor, miilor într-un număr dat, reprezentat și grafic într-o imagine alăturată (am folosit numărătoarea pozițională). Elevii au de ales, de fiecare dată, varianta corectă de răspuns dintre cele date. Răspunsul corect este marcat cu verde, cel greșit cu roșu. Există posibilitatea de a remedia erorile.
A doua sarcină de lucru le cere elevilor să scrie numerele care corespund cerințelor. Scrierea numerelor se va face fără a lăsa spațiu între clasa miilor și cea a unităților (platforma va citi două numere diferite). După scrierea fiecărui număr elevul află dacă a rezolvat corect și poate trece la următorul număr sau dacă a greșit. În acest caz, i se permite reluarea răspunsului până ajunge la varianta corectă. Abia după aceea poate să rezolve următorul exercițiu.
Provocarea 3 este un exercițiu de plasare a numerelor date în spațiile potrivite (cu ajutorul mouse-ului). Din nou apare feedback-ul cu posibilitatea reluării rezolvării.
A patra provocare constă în marcarea numerelor care corespund cerinței exercițiului. Dând click pe fiecare număr, elevul va alege linia orizontală pentru a marca numărul sau x dacă numărul respectiv nu răspunde cerinței.
Înainte de ultima provocare am introdus o barieră. Astfel, rezolvarea acesteia nu este posibilă până când nu este efectuat exercițiul anterior.
Unități, zeci, sute, mii. Fișă de lucru
Fișa de lucru conține sarcinile de lucru din materialul de pe platforma Livresq, ușor adaptate. În cazul în care se dorește rezolvarea exercițiilor în acest mod, fișa poate fi descărcată din documentul de la finalul articolului.
Unități, zeci, sute, mii. Uno
Jocul „Uno” este destul de cunoscut și poate fi convertit într-un joc de cărți cu provocări matematice. Am creat 16 cărți de joc cu numere de la 1 la 4. Pentru fiecare număr sunt câte 4 culori diferite. Numărul 1 corespunde provocării 1, numărul 2, provocării 2 și tot așa.
Jocul se poate juca frontal, în perechi sau în grupe de câte 4 elevi, respectând oarecum regulile jocului original. Se împarte jucătorilor același număr de cărți și se stabilește de comun acord cine începe jocul, adică cine pune prima carte jos. Următorul jucător este obligat să coboare o carte care are același număr sau aceeași culoare. Fiecare carte pusă pe masă presupune și rezolvarea sarcinii de lucru scrisă pe ea. Rezolvarea corectă poate aduce un punct sau, în caz contrar, punctul va fi câștigat de jucătorul care răspunde corect (altul decât cel care deține cartea).
Evident că numărul cartonașelor poate fi mărit și imagini cu aceste cărți găsiți pe creazilla.com. De asemenea, regulile jocului pot fi schimbate astfel încât jocul să se desfășoare cât mai bine. Importantă este exersarea la matematică, așadar, indiferent de modul de desfășurare, ne interesează modalitatea cea mai potrivită pentru rezolvarea sarcinilor de lucru.
Cartonașele pot fi utilizate ulterior în alte contexte de exersare. Pe spatele lor pot fi scrise numere ce vor constitui material pentru descompunere, ordonare, comparare, rotunjire etc.