
Continuăm publicarea unor proiecte de activitate didactică ca exemple de bune practici, adevărate surse de idei pentru desfășurarea unor activități deosbite la clasă. Avem mai jos propunerea doamnei Crăsnean Livia, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială ”Constantin Brâncoveanu”, Satu Mare. Este vorba despre un proiect de activitate didactică la clasa a II-a, la disciplina Comunicare în limba română. Subiectul lecției este ”Scrierea corectă a unor cuvinte scrise cu cratimă: într-un/într-o, dintr-un /dintr-o, sau/s-au, sa/s-a”.
Scrierea corectă a unor cuvinte scrise cu cratimă. Proiect de activitate didactică
Așa cum am precizat și în articolele precedente, proiectele didactice prezentate au fost elaborate de colegii noștri în cadrul proiectului județean ” ProDidact-proiectare didactică-exemple de bune practici”. Ele au fost cuprinse în publicația cu același nume, ISSN 2247 – 6490.
Doamna profesor Crăsnean Livia ne prezintă demersul didactic al unei lecții de consolidare a cunoștințelor referitoare la scrierea corectă a unor cuvinte (într-un/într-o, dintr-un/dintr-o, sau/s-au, sa/s-a), în cadrul unității tematice ”Bun venit, primăvară!”. Este o activitate integrată în cadrul căreia, pe lângă competențele specifice disciplinei, vom găsi și competențe specifice disciplinelor dezvoltare personală, muzică și mișcare, arte vizuale și abilități practice.
Prin această lecție se dorește ca elevii să fie capabili :
– să asculte cu atenţie mesajele transmise;
– să citească corect şi conştient cuvinte, propoziţii (text) pe baza explicaţiilor date;
– să desprindă informaţii dintr-un text citit;
– să utilizeze corect cuvintele într-un/într-o,dintr-un/dintr-o,sau/s-au,sa/s-a şi să alcătuiască propoziţii cu acestea ;
– să identifice forma corectă a cuvintelor într-un text;
– să ordoneze cuvintele într-un enunţ logic;
– să rezolve corect sarcinile jocului didactic;
– să potrivească corect ortogramele în enunţuri;
– să alcătuiască un text cu ortogramele învăţate;
De asemenea, pe parcursul lecției, copiii vor exersa abilități de muncă în echipă, vor colora, vor cânta.
Metodele alese îmbină frumos clasicul cu modernul, jocul didactic fiind prezent pe parcursul
întregii lecții. Mijloacele didactice sunt variate: fişe de lucru, creioane colorate, recompense, cutia fermecată, plicuri, planşe cu Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici. Pe unele dintre acestea le veți găsi în anexele proiectului de lecție. Evaluarea se realizează apelând la observaţia sistematică, evaluarea scrisă, evaluarea orală.
Îi mulțumesc și pe această cale doamnei profesor Crăsnean Livia. Materialul îi aparține în întregime, astfel că utilizarea sa se va realiza cu menționarea numelui autoarei.