Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

”Spectacolul naturii”

Fișa de lucru prezentată mai jos însoțește textul-suport din manualul nostru (editura CD Press, clasa a II-a) și conține câteva exerciții pentru înțelegerea conținutului acestuia. Este un material creat pentru prima întâlnire cu textul.

”Spectacolul naturii”

Deși este un text scurt, conținutul său abundă în imagini vizuale, auditive, olfactive. Textul pregătește următoarele lecții în care vom învăța cum să descriem un fenomen al naturii, un obiect sau o persoană. De asemenea, este delimitat în fragmente ceea ce înseamnă că vom face primii pași în alcătuirea planului simplu de idei. În acest moment acesta este dat în manual, copiii având sarcina de a face corespondența între ideile prezentate sub formă de titlu și fragmente și de a le ordona după desfășurarea întâmplărilor din text.

Fișa de lucru va fi rezolvată frontal, pe parcursul lecției, în paralel cu citirea textului din manual.

Prezentarea fișei de lucru

Spectacolul naturii

Pentru că este vorba despre o drumeție, am ales ca imagine pentru fișă un rucsac ca cel din imagine. Pentru imprimare vă recomand descărcarea documentului de la finalul articolulu. Pe acest rucsac am scris sarcinile de lucru.

După citirea textului, formularea de răspunsuri la întrebări pentru verificarea citirii conștiente, rezolvăm prima sarcina de lucru – precizarea titlului, a personajelor, a timpului și locului acțiunii.

Al doilea exercițiu presupune numerotarea ideilor date (preluate din manual) în ordinea desfășurării întâmplărilor din text. Exercițiul este precedat de citirea textului pe fragmente logice, explicarea sensului unor cuvinte/expresii și integrarea lor în enunțuri proprii, observarea scrierii cu alineat a fiecărui fragment. Prin intermediul întrebărilor și răspunsurilor pe marginea conținutului fiecărui fragment copiii sunt conduși către ideile principale. După rezolvarea sarcinii de pe fișă povestim oral textul pe fragmente și integral, pe baza planului de idei.

Urmează un exercițiu de aprofundare a conținutului textului, un exercițiu care necesită atenție și un efort mai mare din partea elevilor. Vom identifica în text imagini vizuale, auditive și olfactive. Mai mult decât atât, cele mai multe cuvinte sunt însoțite de epitete ceea ce înseamnă că vom face cunoștință cu ceea ce numim ”expresii frumoase”. Și nu doar că le identificăm ci încercăm să găsim singuri însușiri deosebite pentru câteva cuvinte de pe fișă. Tot legat de vocabular avem și un exercițiu de precizare a sinonimelor pentru câteva cuvinte din text.

Un alt exercițiu de pe fișă cere elevilor să enumere câteva obiecte pe care le-ar pune în rucsac. Numai bine pentru că în ora de matematică și explorarea mediului plecăm în drumeție pe traseul parcurs de Ciprian. De data aceasta spectacolul naturii va fi unul matematic.