Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua Dezvoltare personală clasa a doua

Comunicare orală și scrisă pe bază de întrebări. ”O zi de neuitat”

Chiar dacă vacanța intersemestrială este scurtă, cu siguranță copiii sunt nerăbdători să povestească celorlalți măcar câteva experiențe trăite în această săptămână. Așadar, așa cum ne-am obișnuit deja, începem noul semestru cu o activitate dedicată amintirilor din vacanță. Este un bun prilej pentru a face un exercițiu de comunicare orală și scrisă pe bază de întrebări.

O zi de neuitat. Comunicare orală și scrisă pe bază de întrebări

Am pregătit pentru acest moment un material pe care îl găsiți în documentul de la finalul articolului în trei variante. Tema este ”O zi de neuitat” și ne vom referi la cea mai interesantă zi din vacanță.

Înainte de a prezenta conținutul fiecărui material aș dori să fac câteva precizări. Multe dintre lecțiile de comunicare în limba română în următoarea lună de zile se vor axa pe formarea deprinderilor de povestire orală a unor întâmplări traite sau observate, a conținutului textelor citite, pe construirea de texte orale sau scrise cu sprijin, pe descrierea unor fenomene, obiecte, persoane. Altfel spus, accentul va fi pus pe exprimarea  orală și scrisă  în sensul elaborării de mesaje corecte din punct de vedere gramatical și logic, adaptate temei date, respectând convențiile comunicării orale sau scrise.

Prezentarea de către copii a unui moment sau al unei întâmplări din vacanță constituie un pretext pentru exersarea deprinderilor de comunicare orală și scrisă pe bază de întrebări. Copiii vor fi puși în situația de a crea scurte texte pe baza unor întrebări de sprijin. Fiecare dintre cele trei fișe prezentate mai jos au ca suport aceleași întrebări. Ceea ce le deosebește este scopul pentru care au fost create.

O zi de neuitat. Povestirea orală a unor întâmplări trăite

Pentru acest material am apelat la imaginea unui telefon pe care am inserat setul de întrebări și câteva recomandări pentru elaborarea textului ce urmează a fi creat de elevi. Am preluat ideea de ”selfie de vacanță” și am adaptat-o la obiectivul avut în vedere.

Se imprimă față-verso cele două imagini ale telefonului, se decupează pe conturul acestuia și se pliază astfel încât partea fără text să fie în exterior. Produsul finit va semăna cu o felicitare în formă de telefon. Jumătatea dreaptă (nescrisă) poate fi lipită pe caiet, iar pe cealaltă jumătate copiii pot reprezenta prin desen ceea ce au povestit. În interior, în partea stângă sunt scrise patru recomandări, iar în partea dreaptă sunt cele patru întrebări de sprijin. Pe baza lor copiii vor construi textul pe care îl vor prezenta colegilor.

O zi de neuitat. Scrierea imaginativă pe bază de întrebări

Comunicare orală și scrisă pe bază de întrebări
Comunicare orală și scrisă pe bază de întrebări

Pe baza acelorași întrebări poate fi creat un text scris. De data aceasta am ales un organizator grafic sub forma unui acordeon. Este vorba de două benzi cu câte patru dreptunghiuri fiecare. Felul în care se obține acest acordeon este descris pe unul din dreptunghiurile de sus.

Pentru că este vorba de un text scris, pe lângă întrebările de sprijin am introdus părțile unei compuneri și câteva aspecte de care copiii trebuie să țină cont în redactarea textului. Pe următoarele dreptunghiuri se va scrie textul. Pentru că suntem abia la început și părțile unei compuneri sunt încă niște noțiuni abstracte, fiecare dintre ele are propriul dreptunghi (pentru cuprins sunt două). După finalizarea textului, în ultimul dreptunghi copiii vor realiza un desen.

După decupare, asamblare și pliere acordeonul poate fi lipit în caiete.

O zi de neuitat. A treia fișă de lucru

Ultimul material poate fi folosit în oricare din situațiile de mai sus. Floricica decupată poate fi lipită în caiete urmând ca textul să fie scris tot pe caiet. Petalele se pliază spre centrul florii și pe părțile fără text pot fi realizate desene.

Dacă tema lecției de comunicare în limba română nu include o astfel de activitate ea poate fi desfășurată la dezvoltare personală, spre exemplu.