Clasa a patra Clasa a treia Limba și literatura română clasa a patra Limba și literatura română clasa a treia

Scriem corect cuvintele „săi” și „să-i”

Materialele prezentate în cele ce urmează au fost utilizate într-o lecție în care am învățat să scriem corect cuvintele „săi” și „să-i”. Le voi descrie mai jos și pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului. Aceasta conține o fișă de lipit în caiet și o prezentare powerpoint cu exerciții. Împreună cu planșa care prezintă regulile de scriere corectă a acestor cuvinte și care poate fi descărcată de aici, avem materialul necesar pentru însușirea și fixarea cunoștințelor pe parcursul unei lecții.

Reguli de scriere corectă

Așa cum am procedat de fiecare dată în cazul învățării unor noi reguli de scriere, am ales un demers inductiv. Așadar, am pornit de la exemplele concrete oferite de textul-suport și le-am analizat. Regulile deduse de copii în urma analizei s-au regăsit pe planșa didactică realizată pentru această lecție. Planșa poate fi imprimată la dimensiune mică și lipită în caietele copiilor. Tot aici am apelat din nou la piesele de Lego. Într-un alt articol am povestit despre felul în care am folosit aceste piese pentru a învăța să scriem corect anumite ortograme.

Săi-și-să-i

Astfel, pentru a verifica dacă regulile au fost înțelese, am utilizat cele două fișe care se regăsesc în documentul pdf din arhivă. Prima prezintă imaginea a trei piese lego suprapuse, de aceeași dimensiune, pe fiecare din ele regăsindu-se cuvintele ”săi”, respectiv ”lui”, ”ei”. Fișa a fost lipită în caiet în partea dreaptă a foii acestuia, iar în spațiu din stânga copiii au dat exemple de cuvinte care pot preceda cuvântul „săi”. Cu construcțiile obținute (ex.: părinții săi, dinții săi etc.) au fost alcătuite propoziții (oral). În același mod am procedat și pentru imaginea pieselor de lego în cazul ortogramei „să-i”. Diferența față de prima imagine constă în faptul că piesei de Lego pe care scrie ”să-i” îi corespund două piese de dimensiuni mai mici: una pentru cuvântul „să”, cealaltă pentru ”îi”. Fișa a fost lipită de această dată în partea stângă a paginii caietului și completată cu verbe potrivite (ex.: să-i dea, să-i spună etc.)

Fixarea cunoștințelor. Exerciții

După ce am învățat cum scriem corect cuvintele „săi” și să-i” am trecut la punerea în practică a acestor cunoștințe în cadrul unor exerciții. Sarcinile de lucru au fost scrise pe slide-urile unei prezentări powerpoint. Rezolvarea în scris a exercițiilor s-a realizat pe caiet. Copiii au lucrat individual și au primit feed-back tot cu ajutorul prezentării powerpoint. Dar să vedem ce cuprinde fiecare slide, începând cu cel de-al doilea.

Slide-ul 2

Conține câteva piese de puzzle colorate care trebuie potrivite corespunzător cu una din cele două piese albe pe care apar scrise cuvintele ”să-i” și „săi”. Aici, este necesar ca învățătorul să indice pe rând fiecare piesă ce urmează a fi trimisă către una dintre piesele albe. La un click, piesa respectivă se va potrivi cu piesa albă corespunzătoare. Ordinea este următoarea: ochii, dăruiască, creadă, fiii, copacii, ajute, oștenii, explice. O altă variantă ar fi ca elevii să rezolve oral sarcina și, la final, verificarea dând câte un click.

Slide-ul 3

Exercițiul de aici le cere copiilor să completeze fiecare enunț cu ”săi” sau ”să-i”. După fiecare răspuns, cu un click, va fi vizibil răspunsul corect.

Slide-ul 4

Și aici sarcina constă în alegerea variantei corect din cele două prezentate în fiecare enunț. Tot cu un click vom vedea și răpunsul corect.

Slide-ul 5

Următoarea sarcină de lucru constă în transcrierea corectă a enunțurilor date. De data aceasta, atenția copiilor va fi îndreptată asupra tuturor cuvintelor. Pentru verificarea corectitudinii scrierii, cuvintele scrise greșit vor fi subliniate la fiecare click.

Slide-ul 6

Ultimul slide le propune copiilor alcătuirea unui scurt text (aproximativ 10 rânduri) în care să folosească cât mai multe ortograme.

Dacă vă place ideea, vă invit să desărcați arhiva de mai jos. Elevii mei au savurat această activitate. A fost o lecție interactivă în care jocul și învățarea și-au dat mâna.