Clasa întâi Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Scăderea fără trecere peste ordin în concentrul 0-100

Am început să exersăm scăderea fără trecere peste ordin în concentrul 0-100 în decembrie și continuăm și după vacanța de iarnă. Este o unitate de învățare care se întinde pe mai multe ore, de aceea și fișele de lucru sunt destul de multe. Practic, pentru fiecare lecție am conceput câte un material.

Moș Crăciun, sacii, căciulile, steluțele, globurile și șosetele sunt imaginile pe care au fost realizate fișele de lucru. Se încadrează în tematica de sezon și copiilor le plac foarte mult, mai ales că pot să le coloreze.

Cele mai multe dintre fișe au dimensiuni mici tocmai pentru a putea fi decupate și lipite în caiete la fiecare lecție.

Înainte de descrierea materialului ce poate fi descărcat din documentul de la finalul articolului aș mai menționa un aspect ce ține de conținutul fișelor. Unele dintre ele au fost create cu scopul de a sprijini activitatea de învățare. Altele pot fi utilizate în etapa de fixare sau pentru consolidarea deprinderilor de calcul sau pentru evaluare formativă.

Terminologie matematică

Am acordat o atenție specială însușirii terminologiei matematice specifice scăderii, de aceea una dintre fișe a fost creată special în acest scop. Este chiar primul material din document. Pe o pagină sunt două astfel de fișe. Copiii decupează pe contur și lipesc fișa pe caiet.

Am folosit această fișă chiar în prima lecție, moment în care ne-am reamintit cunoștințele referitoare la scădere. Am colorat atunci doar cuvintele ce arată noțiuni pe care le-am mai folosit și care le erau cunoscute până în acel moment.

Au rămas și cuvinte/expresii necolorate. Le-a venit rândul pe măsură ce am trecut la rezolvare de exerciții și probleme și le-am întâlnit. Astfel, am revenit asupra fișei și lecțiile următoare.

Este un material ce poate fi la fel de bine folosit spre finalul unității de învățare, într-o lecție de recapitulare. Cu siguranță readucem în discuție aceste aspecte ce țin de terminologia matematică.

Scăderea fără trecere peste ordin. Exerciții

Prima situație în care am exersat scăderea a fost aceea în care am lucrat cu numerele formate din zeci. Tot aici am învățat și proba adunării și proba scăderii.

Următoarele două materiale din document au fost realizate pentru aceste activități de învățare.

Trecem apoi la scăderea unui număr format din unități dintr-un număr format din zeci și unități. Fișa pentru această lecție este cea cu exerciții scrise pe imaginei șosetuței. Poate fi utilizată chiar în lecția de predare-învățare sau în următoarea lecție ca o scurtă evaluare.

Pentru scăderea fără trecere peste ordin a numerelor formate din zeci și unități avem alte trei fișe de lucru. Exersăm și terminologia matematică.

Rezolvare de probleme

Ultimul material este dedicat rezolvării de probleme. Conține 6 probleme și spațiu de rezolvare pentru fiecare dintre ele. Sunt probleme cu o aflare sau cu două aflări. În rezolvarea lor avem ambele operații matematice învățate,

La prima problemă am evidențiat datele. La fel vom proceda și în cazul celorlalte probleme, doar că va fi sarcina copiilor să facă acest lucru.