Cu rotunjirea la zeci încheiem unitatea de învățare dedicată numerelor până la 100. Este, probabil, una dintre cele mai dificile lecții, de aceea i-am acordat, în fiecare an, cel puțin două ore.
În documentul de la finalul articolului găsiți materialele pe care le-am folosit pe parcursul lecțiilor. Un alt set este pregătit pentru o lecție de recapitulare în care rotunjirea la zeci a numerelor ocupă un loc important.
Rotunjirea la zeci a numerelor până la 100. Axa numerelor
O întreagă poveste însoțește învățarea modului în care se rotunjesc numerele la zeci. Leitmotivul nostru, călătoria, a fost prezent și în ora de matematică.
De această dată, am pornit la drum cu mașina, dintr-un oraș către un alt oraș. Aceste orașe sunt numerele formate numai din zeci. În fiecare oraș există câte o benzinărie. Parcurgând drumul de la orașul 30 către orașul 40, spre exemplu, la un moment dat, în dreptul unui număr aflat în acest interval, becul roșu al mașinii ne atenționează că benzina este pe sfârșite. Avem de luat o decizie: mergem înainte sau ne întoarcem de unde am pornit? Am trecut de jumătatea drumului? Care este cel mai apropiat „oraș” de numărul în dreptul căruia ne-am oprit?
Axa numerelor este un suport vizual extrem de util, așa încât răspunsurile copiilor au venit imediat și au fost corecte.
Pe prima pagină a documentului sunt fișe pe care am lucrat și pe care le-am lipit în caiete. Pe primele două axe copiii au străbătut drumul cu mașina, rotunjind la zeci diferite numere de pe acestea. Pentru următoarele două axe am schimbat cerința. Aici, copiii au găsit numerele care se rotunjesc la zecile date. Axele au fost desenate și la tablă.
Rotunjirea la zeci. Prima fișă de lucru
Al doilea material este o fișă de lucru cu exerciții pentru rotunjirea la zeci a numerelor până la 100. Poate fi utilizată într-un moment de fixare/consolidare în clasă sau ca temă pentru acasă.
Fișa cuprinde cinci exerciții. Sarcinile de lucru sunt asemănătoare cu cele prezentate mai sus. Astfel, copiii exersează rotunjirea la zeci în diferite contexte.
A doua fișă de lucru
A doua fișă de lucru cuprinde mai puține exerciții. Ea a fost gândită ca o scurtă verificare la începutul lecției următoare. Și acestea pot fi lipite în caietele copiilor.
Copiii vor trebui să identifice numerele mai apropiate de un număr dat, format din zeci, să rotunjească anumite numere, să scrie numere care pot fi rotunjite la un număr dat.