Clasa a patra Limba și literatura română clasa a patra

Lego și ortografie

La prima vedere, între piesele Lego și ortografie nu pare să existe vreo legătură. Și totuși, la ora de Limba și literatura română ne-am jucat cu aceste piese și am mai învățat câte ceva despre scrierea corectă a unor cuvinte. Demult, am văzut această idee folosită în cazul verbelor în limba engleză și m-am gândit că s-ar potrivi și în cazul ortogramelor.
Voi descrie în cele ce urmează activitățile pe care le-am desfășurat, precum și materialele pe care le-am utilizat. Este vorba de o lecție care s-a desfășurat pe parcursul a trei ore.

Scrierea corectă a cuvintelor cel/ce-l, cea/ce-a, cea

Dar să încep cu începutul…Subiectul lecției a fost ”Scrierea corectă a cuvintelor cel/ce-l”, cuvinte care se regăsesc în textul-suport studiat. Mi s-a părut firesc să includ aici și formele cea/ce-a și cei/ce-i și am pregătit câteva materiale. Este vorba despre fișe pe care am scris regulile de scriere, dar și o scurtă fișă ce poate fi utilizată pentru fixarea cunoștințelor/consolidarea deprinderilor de scriere corectă. Sau, în ora următoare, ca instrument de evaluare. Aceste materiale pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.

Lego și ortografie

Precum spuneam mai sus, am pornit de la textul-suport și am identificat enunțurile în care apar formele cel și ce-l. Am analizat fiecare situație în parte pentru a înțelege utilizarea cratimei. Aici a fost primul moment al utilizării pieselor Lego. Pe o piesă mai mare am scris cu marker-ul ”ce-l”, cerându-le copiilor să găsească o explicație pentru utilizarea cratimei. Practic, am făcut apel la ceea ce ei știau deja de la ortogramele învățate anterior. Concluzia a fost că este vorba de două cuvinte – ”ce” și ”îl” – care se pronunță într-o singură silabă atunci când nu îl pronunțăm pe ”î”. Pentru cele două cuvinte am pregătit două piese Lego care, împreună, au aceeași dimensiune ca piesa pe care am scris ”ce-l”. Cele două piese au fost prinse de piesa mai mare.

Lego și ortografie

Am avut și pentru ”cel” o piesă mare și i-am provocat pe copii să indice două piese mici care s-ar potrivi. Au înțeles că nu le vom găsi pentru simplul motiv că ”cel„ este un cuvțnt de sine stătător, care nu s-a format prin alăturarea altor două cuvinte. Plus că, așa cum învățăm intuitiv la clasele mici, el poate fi înlocuit cu un alt cuvânt.
La fel am procedat și în cazul celorlalte cuvinte. Pe fișele de lucru, după explicarea fiecărei reguli de scriere, pe liniile trasate am scris câte un exemplu.

Și jocul continuă…

Și jocul cu piesele Lego a continuat cu alte situații de scriere corectă. Jocul se poate juca în două variante. Una ar fi cea descrisă mai sus, porind de la piesa mare și cerându-le copiilor să găsească cele două piese mai mici, potrivite. A doua variantă este cea în care le oferim copiilor două piese mici , ”că” și ”aș”, spre exemplu. Îi provocăm apoi să găsească piesa mare, potrivită (cea pe care scrie ”c-aș” în acest caz).

Dar nu ne jucăm doar de dragul jocului, prin urmare pentru toate situațiile întâlnite am făcut și exerciții de utilizare a lor.
Urmează să completăm colecția de piese Lego, piese ce vor sta permanent la îndemâna copiilor în speranța că, jucându-se cu ele, vor reține mai ușor regulile de scriere corectă.