Clasa întâi Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Numerele de la 31 la 100. Joc didactic ”Căsuțele numerelor”

”Căsuțele numerelor” este un joc didactic pe care l-am utilizat pentru consolidarea cunoștințelor și deprinderilor specifice numerației în concentrul 0-100. Pentru că numerele de la 0 la 31 au fost deja învățate, jocul se va axa pe numerele de la 31 la 100.
Activitățile de învățare pentru realizarea competențelor  specifice prevăzute în programa școlară pentru numerele de la 31 la 100 sunt:

1.1.Scrierea, citirea şi formarea numerelor până la 100:
– citirea numerelor de la 0 la 100;
– scrierea numerelor de la 0 la 100
– evidenţierea cifrei unităţilor/zecilor dintr-un număr;
– numărare din 1 în 1, din 2 în 2, în ordine crescătoare şi descrescătoare, cu precizarea limitelor intervalului (de la …până la)
– generarea de numere mai mici decât 100, ale căror cifre îndeplinesc condiţii date(ex.: precizarea cifrei unităţilor/zecilor);
1.2. Compararea numerelor în concentrul 0-100:
– identificarea numerelor pare şi impare dintr-un şir;
– identificarea „vecinilor” unui număr de la 0 la 100;
– identificarea numerelor pare/impare dintr-un şir dat;
1.3. Ordonarea numerelor în concentrul 0 -100, folosind poziţionarea pe axa numerelor, estimări, aproximări:
–  identificarea unor numere, situate într-un interval dat
– rotunjirea la zeci a unui număr dat, prin adăugarea sau eliminarea unui număr de unităţi;

Numerele de la 31 la 100. Jocul didactic ”Căsuțele numerelor”

Înainte de începerea jocului propriu- zis se prezintă floricele din carton colorat pe care sunt scrise numerele de la 0 la 100 formate din zeci și pe spatele cărora sunt scrise literele ce formează cuvântul FELICITĂRI!, cuvânt ce va fi  descoperit la finalul activității drept recompensă pentru corectitudinea răspunsurilor.
Jocul pornește de la numărarea în ordine crescătoare de la 31 la 100. Numerele formate doar din zeci au câte o căsuță în care trăiesc membrii familiei lor. Fiecare număr are o cameră a sa în căsuță, iar noi îl vedem la fereastră.
Vom merge în vizită la fiecare familie pentru a-i cunoaște. Unii membri ne vor aștepta deja la fereastră, pe alții trebuie să îi descoperim noi, la unele familii vom fi invitați să ne jucăm, să colorăm, să citim, să numărăm, să dezlegăm ghicitorile pe care conducătorii familiilor ni le vor spune.
Se desfășoară frontal pe baza fișei de lucru. Căsuțele pot fi imprimate în format mai mare sau desenate la tablă. Am renunțat la scrierea cerințelor pe fișă fiindcă ocupau foarte mult loc și aglomerau fișa de lucru. Așadar, cerințele au fost prezentate oral, pe măsură ce ne-am mutat de la o căsuță la alta.

Numerele de la 31 la 100. Căsuțele numerelor
Căsuțele numerelor

Sarcinile de lucru pe care le-am conceput sunt următoarele:

Căsuța numărului 30:

Aici toți membrii familiei sunt acasă și ne așteaptă. Îi vom cunoaște rostind numele lor de la cel mai mic număr până la cel mai mare și invers, după care le vom dărui câte o floricică pe care o desenăm în jurul cifrei zecilor.

Căsuța numărului 40:

Nu este nimeni la fereastră. Oare ne dăm seama care sunt membrii acestei familii? Vom scrie numerele și le vom dărui și lor câte o inimioară desenată la cifra unităților.

Căsuța numărului 50:

Unii membri ai familiei numărului 50 au plecat în vacanță. Care sunt aceștia? Completați pătrățelele libere cu numerele care lipsesc și colorați cel mai mic mebru al familiei și apoi pe cel mai mare.

Căsuța numărului 60:

Oare cine locuiește în camerele de lângă numerele de la fereastră? Să îi cunoaștem acum pe toți membrii familiei numărând din 2 în 2 de la 60 la 68 și apoi de la 69 la 61.

Căsuța numărului  70:

Care dintre membrii familiei sunt mai apropiați de 70? Dar de 80? Ce puteți spune despre numărul 75? Colorați cu verde numerele mai apropiate de 70 și cu albastru numerele mai apropiate de 80.

Căsuța numărului 80:

Aici toată lumea este acasă. Mai întâi vom face cunoștință cu numerele pare pe care le vom colora, apoi vom descompune în zeci și unități numerele impare.

Căsuța numărului 90:

Am ajuns la ultima familie. Cei din căsuța numărului 90 au aflat cât de bine v-ați descurcat în celelalte vizite, de aceea sunt convinși că puteți să îi descoperiți doar pe baza unor indicii.
Acestea sunt:
a.Sunt un număr care are aceeași cifră la zeci și la unități.
b.Am 97 de unități.
c.Am 9 zeci și 4 unități.
d.Sunt vecinul mai mare al numărului 97.
e.Am la cifra unităților cea mai mică cifră impară.
f.Am 9 zeci și 3 unități
g.Am 96 de unități
h.Vecinul meu mai mare este 93.
i.Mă aflu între 94 și 96.

Aici se încheie activitatea cu numerele de la 31 la 100. La sfârșitul vizitei putem spune că citim și scriem corect numerele până la 100, că numărăm crescător și descrescător, că le descompunem, că identificăm cu ușurință numerele pare și impare, vecinii numerelor, că descoperim numere respectând anumite cerințe.

Se vor întoarce cartonașele cu numerele formate din zeci de la 0 la 100, iar copiii vor descoperi cuvântul ”FELCITĂRI!”.

Comments are closed.