Numărul 100 a beneficiat de o atenție specială din două motive. Pe de o parte, este primul număr de trei cifre învățat, ceea ce înseamnă un nou ordin în formarea numerelor naturale. Pe de altă parte, am dorit să preîntâmpin dificultățile care apar uneori în formarea, scrierea și citirea numerelor ce conțin pe 0.
În prima parte a lecției am învățat numărul 100 apelând la procedeul folosit în învățarea numerelor formate din zeci și unități. Ne-am reamintit că zece unități de același fel formează o zece, urmând să observăm că zece zeci formează o sută.
Ca de obicei, am folosit reprezentările grafice (un pătrat roșu semnifică o unitate, un triunghi albastru indică o zece), pe baza fișei din documentul de la finalul articolului. Cele două exerciții au fost prezentate separat, în două momente distincte ale lecției, și lipite în caiet.
Numărul 100 – formare, citire, scriere
Am procedat astfel:
- Am cerut copiilor să coloreze 10 pătrate cu roșu, pe care le-au asociat unităților și au trasat un triunghi albastru în jurul lor, realizând zecea.
- După același algoritm am format următoarele numere: 21, 35, 47, 58, 64, 77, 83, 99. Fiecare număr a fost descompus sub imagine în zeci și unități (ex: 21 – 2Z și 1 U, 21 = 20 +1). În scrierea numerelor am utilizat creioanele colorate – roșu și albastru – pentru evidențierea cifrei zecilor , respectiv a unităților;
- Ajungând la ultima zece, copiii au observat că lipsește o unitate. A fost momentul în care am introdus numărul 100 prin desenarea unui pătrat roșu. Au observat că 100 de unități sau 10 zeci formează o sută. Am marcat grafic noul ordin prin trasarea conturului cu verde, simbolul sutelor fiind de acum un cerc verde.
Fixarea cunoștințelor. Activitate în perechi
Al doilea moment al lecției s-a desfășurat în perechi, sub forma unui exercițiu-joc de compunere a numărului 100. Aici am utilizat și bețișoarele. Un copil ține atâtea bețișoare câte indică numărul de pe vagon, celălalt numără câte sunt necesare pentru a forma 100, completează pe fișă, apoi schimbă rolurile.
Lecția s-a finalizat într-o notă amuzantă atunci când le-am cerut să spună când folosește mama (sau tata) expresia ”Ți-am spus de 100 de ori să….”. De asemenea, le-am propus să-și imagineze cum vor arăta la 100 de ani și să-și deseneze chipul. Alte idei amuzante ar fi: Ce ai cumpăra dacă ai avea 100 lei? Aș vrea 100 de…., dar nu aș vrea 100 de…
Numărul 100. Fișă de lucru
Drept recompensă, copiii au primit câte o pereche de ochelari (ca să citească și să scrie corect numerele naturale de la 0 la 100), ochelari pe care îi vor decora după preferințe.
Materialele prezentate mai sus se regăsesc și în documentul postat la finalul articolului. Reprezentarea grafică a numărului 100 corespunde celei din manualul utilizat la clasă. Unitățile sunt reprezentate prin pătrate ce vor fi colorate cu roșu, iar zecile sunt triunghiuri albastre.
De asemenea, am introdus o fișă de lucru. Cu ajutorul ei vom exersa scrierea și compunerea numărului 100, folosind bețișoarele, așa cum deja am exersat în momentul descris mai sus. De asemenea, fișa cuprinde alte trei exerciții de numărare sau de scriere a unor numere conform cerințelor. Fișa poate fi utilizată pentru fixare, evaluare sau ca temă pentru acasă.