Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Fișe pentru exersarea literelor de mână

Deprinderea scrierii literelor este mai dificilă decât cea a cititului întrucât presupune o sinteză complexă a semnelor grafice și redarea lor corectă și estetică. Iată un exemplu de fișe în care procesul scrierii literelor noi începe cu litere de mână pe contur punctat.

Fișe pentru exersarea literelor de mână

Pentru executarea literei de mână, după ce modul de realizare a acesteia a fost explicat și demonstrat, se apelează la o serie de exerciții. Acestea presupun reproducerea semnelor grafice componente ale literei de mână, în aer, pe bancă. Urmează scrierea acesteia folosind diferite tehnici. Una dintre ele este scrierea pe conturul literei realizat din puncte. În acest scop am realizat un set de fișe atât pentru literele mici, cât și pentru cele mari de mână. Fiecare fișă are un număr de litere punctate, precum și imagini pentru cuvinte a căror denumire începe cu litera respectivă. Pentru literele mari de mână am căutat imagini cu personaje din povești sau desene animate, personaje ale căror nume să corespundă literei de pe fișă. Scrierea acestor litere pe contur punctat vine în sprijinul micilor învățăcei care se străduiesc să deprindă tehnica scrisului de mână.

Litere de mână pe contur punctat – exemplu

În documentul de mai jos se află toate fișele în format editabil, ceea ce înseamnă că pot fi aduse modificări în ceea ce privește numărul literelor de pe fișă, mărimea acestora, așezarea lor în pagină sau schimbarea imaginilor. Fișele pot fi imprimate la dimensiune A5 și lipite în caietele copiilor. De asemenea, pornind de la aceste fișe pot fi create unele noi în care scrierea literelor noi să se realizeze și pe spațiu de scris. Astfel de modele veți găsi aici în diverse articole despre literele învățate.

Țin să mulțumesc colegelor care mi-au pus la dispoziție modelul literelor punctate, în special doamnei Simona Bîrgean.