Comunicare în limba română clasa întâi

Ne jucăm cu litera j

Litera j ne duce cu gândul la joc, joacă, jucării. Materialul conceput inițial pentru o fișă de consolidare a sunetului, respectiv a literei j, s-a transformat într-un joc didactic la care au participat cu entuziasm toți elevii clasei. Pe lângă pronunțarea corectă a sunetului j și exersarea literei noi în diferite contexte m-a interest în mod deosebit felul în care copiii reușesc să citească singuri enunțul exercițiului și, mai ales, să înțeleagă sarcina de lucru.

Ne jucăm cu litera j

Pentru acest joc sarcinile de lucru au fost scrise pe bilețele, numărul acestora fiind egal cu numărul elevilor din clasă. Bilețelele au fost împărțite în șase categorii, după sarcina de lucru, și numerotate de la 1 la 6.

Sarcini de lucru:

1. Citirea unor cuvinte care conțin sunetul și litera j – enunțurile sunt formulate sub forma unor ghicitori, iar răspunsul va fi un cuvânt cu litera nouă;
2. Despărțirea cuvintelor în silabe;
3. Găsirea unor cuvinte cu sens opus pentru cuvintele date (și acestea sunt tot cuvinte care îl conțin pe j);
4. Schimbarea numărului substantivelor date, de la singular la plural;
5. Propoziții: alcătuire de propoziții cu cuvinte date, ordonarea cuvintelor pentru a obține o propoziție, delimitarea cuvintelor într-o propoziție;
6. Formulare de răspunsuri la întrebări.

Desfășurarea jocului:

Fiecare copil extrage un bilet, după care citește și rezolvă sarcina de lucru individual. Pe rând, în ordinea numerelor de pe bilețele, vor fi rezolvate sarcinile de lucru. Dacă jocul se desfășoară doar oral, atunci , spre exemplu, copiii care au bilețelele cu numărul unu vor veni în fața clasei, vor citi cerința și vor rezolva exercițiul. Ceilalți copii ascultă cu atenție și aplaudă dacă sarcina a fost rezolvată corect .


Acestea sunt sarcinile de lucru de pe bilețelele noastre, dar ele pot fi înlocuite sau modificate în funcție de obiectivele lecției, de conținutul textului-suport (multe dintre cuvintele și propozițiile date se regăsesc în textul din abecedar), de nivelul clasei sau de ritmul de lucru al copiilor.
Eu am optat pentru rezolvarea orală și scrisă a sarcinilor de lucru de la 1 la 5.  Exercițiile au fost rezolvate la tablă și în caiete.
Spor la joacă!