Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Grupul de litere chi/Chi. Interviu cu Pinocchio

Pentru că alături de  Pinochhio am învățat grupul de litere chi (ocazie cu care ne-am reamintit povestea),  pentru lecția de consolidare am conceput un demers didactic care are în centru același personaj îndrăgit de copii.

Iată câteva idei, exemple de activități de învățare și materiale utilizate în această lecție:

Grupul de litere chi. Text–suport ”Interviu cu Pinocchio”

Am creat acest text având în vedere subiectul (grupul de litere chi) și obiectivele lecției. Poezia a fost lipită în caietele copiilor, iar exercițiile propuse au fost rezolvate direct pe caiet.

Grupul de litere chi -Interviu cu Pinocchio
Interviu cu Pinocchio

Exemple de activități pe baza textului:

-Citirea corectă și expresivă a textului;
-Discuții legate de conținutul textului și formularea mesajului acestuia;
-Descrierea personajului pe baza imaginii care însoțește textul;
-Găsirea unor soluții de a-l ajuta pe Pinocchio (Cum credeți că îl putem ajuta noi pe Pinocchio să nu mai mintă?)
-Citirea textului pe roluri / joc de rol;
-Selectarea din text a cuvintelor care conțin grupul de litere chi sau Chi (sublinierea sau colorarea acestora – se pot folosi culori diferite în funcție de numărul silabelor; acest lucru îi ajută pe copii la sarcina următoare) , pronunțarea corectă și despărțirea cuvintelor în silabe;
-Transcrierea pe caiet a cuvintelor care conțin grupul chi, respectând cerințele – mai întâi vor fi transcrise cuvintele monosilabice, apoi cele formate din două, respectiv trei silabe;
-Formarea diminutivelor unor cuvinte date (Alintă cuvintele: ochi, ureche, nas, gură, cap, mână, picior).

Acestea sunt activitățile desfășurate de noi, dar ele pot fi înlocuite sau completate cu altele (spre exemplu: cuvinte cu sens asemănător/ cu sens opus pentru cuvinte din text, transcrierea unei întrebări din text și a răspunsului potrivit etc.)

Explozia stelară

Explozia stelară-Pinocchio 1
Explozia stelară-Pinocchio 1

Metoda poate fi aplicată pe baza poeziei citite anterior sau pe baza unei imagini din poveste.

Pasul 1. Se afișează steaua cu imaginea lui Pinocchio/ scena din poveste  în centrul acesteia.

Pasul 2. Pe fiecare steluță se scrie câte o întrebare: Ce? Cine? Unde?  Când? De ce? (pentru că numărul copiilor din clasă este mare, am adăugat și a șasea întrebare – Cum?) și se afișează la tablă în jurul steluței cu imaginea personajului.

Cinci / șase copii extrag câte o întrebare . Fiecare își alege 4-5 colegi de clasă (în funcție de numărul copiilor din clasă), organizându-se în cinci / șase grupe de lucru.

Pasul 3. În echipă, copiii formulează întrebări pe baza textului citit sau pe baza imaginii din poveste. Întrebările vor fi scrise pe alte steluțe.

Explozia stelară-spațiu de scris
Explozia stelară-spațiu de scris

Pasul 4. La expirarea timpului de lucru, un reprezentant al echipei vine în fața clasei și prezintă întrebările elaborate . Steluțele cu întrebările se afișează la tablă în jurul întrebării primite de fiecare echipă.

Pasul 5. Se apreciază întrebările copiilor, efortul acestora de a elabora întrebări, creativitatea, precum și modul de cooperare și interacțiune.

Activitatea de formulare de întrebări se poate desfășura și sub forma unui interviu între colegii de bancă. Fiecare scrie pe propriul caiet o întrebare adresată colegului de bancă, după modelul celor afișate la tablă. Colegul de bancă va primi caietul și va răspunde la întrebarea primită. Astfel, colegii vor face schimb de caiete pentru formularea răspunsurilor la întrebări.