Clasa a patra Limba și literatura română clasa a patra

Elemente de înțelegere a textului literar. ”Povestea fără sfârșit”, după Michael Ende

Manualul de Limba și literatura română (clasa a IV-a, editura Intuitext) ne propune un fragment din ”Povestea fără sfârșit” după Michael Ende. În primele ore ne vom concentra pe acele elemente de înțelegere a textului, pe exersarea deprinderilor de citit, de exprimare orală și scrisă. Vom discuta apoi despre elementele componente ale unei cărți și tipuri de litere de tipar. Nu vor lipsi nici exercițiile de scriere corectă a unor cuvinte – cel, ce-l, defel, de fel. Vom învăța cum să realizăm un jurnal de lectură.
În documentul de la finalul articolului am introdus câteva fișe de lucru pe care le-am utilizat pentru înțelegerea și aprofundarea conținutului textului literar. Unele dintre ele sunt realizate special pentru textul din manual, altele pot fi folosite ca suport pentru înțelegerea conținutului oricărui text literar.

Elemente de înțelegere a textului. Exerciții de vocabular

elemente de înțelegere a textului

Am abordat textul literar parcurgând ușor etapele lecturii explicative, dar am apelat și la alte metode: ”termenii-cheie inițiali”, ”eseul de cinci minute”, ”turnirul întrebărilor”. Nu voi detalia fiecare pas în parte, ci doar acele momente în care am folosit materialele postate.
Fișa cu care debutează documentul a fost folosită în prima întâlnire cu textul și cuprinde câteva exerciții de îmbogățire a vocabularului. Este vorba despre cuvinte cu sens asemănător, cuvine cu sens opus, diminutive (cuvinte alintate) și formarea familiei de cuvinte pentru un cuvânt dat (”povestea”). Avem pentru fiecare situație enumerată câte un exercițiu scris pe o steluță. Imaginile au fost decupate și lipite în caiet, pe rând, după rezolvarea exercițiului anterior. Toate cuvintele scrise pe steluțe se regăsesc în textul-suport.

Harta textului, caracterizarea personajelor

Următoarea fișă prezintă harta textului cu următoarele elemente: titlul și autorul, locul și timpul acțiunii, personajele, momentele acțiunii (ordinea întâmplărilor). Concluzia poate face referire la impresii în urma lecturii, mesajul textului, învățătura desprinsă, opinii personale. În caseta dedicată desenului copiii pot reda o scenă din text, un personaj sau pot realiza coperta cărții utilizând informațiile din text.
Fișa de lucru poate fi folosită pentru oricare text literar dacă structura sa se potrivește. Nu apar informații legate de textul ”Povestea fără sfârșit”.

Următoarele două fișe pot fi folosite pentru caracterizarea sumară a personajelor. Pentru fiecare personaj va fi completată câte o fișă cu numele acestuia, însușirile fizice, însușirile sufletești (primul model). Al doilea model de fișă lasă o mai mare libertate de completare, în sensul că elevii pot descrie personajele alcătuind enunțuri despre acestea sau chiar un text. Și aceste fișe pot fi folosite pentru alte texte.

Tot legat de personaje mai avem o fișă care se referă direct la textul-suport ”Povestea fără sfârșit”. Copiii vor extrage din text informațiile care prezintă pasiunea personajului pentru citit și le vor nota pe fișă. În paralel, în mod asemănător, vor vorbi despre propria pasiune.