Cu verbul am făcut deja cunoștință în clasa a III-a, așadar, în primele lecții dedicate acestei părți de vorbire, ne-am reamintit ce exprimă verbul, am identificat verbe, am indicat numărul acestora. Am trecut apoi la exerciții pentru intuirea persoanei, respectiv a timpului verbelor. În cele ce urmează voi descrie câteva jocuri cu verbe cu ajutorul cărora, pe parcursul mai multor lecții, fie am asimilat, fie am consolidat cunoștințe și deprinderi.
Călătorie în lumea verbelor. Timpul și persoana verbului

Așa cum am spus mai sus, am început cu o reactualizare a cunoștințelor dobândite în clasa a III-a. Pe lângă toate exercițiile pentru recunoașterea verbului și pentru indicarea numărului acestora, am pus în practică și un joculeț pe care l-am numit ”Călătorie în lumea verbelor”. Pentru acest joc am folosit un număr de postit-uri egal cu numărul copiilor din clasă. Pe ele am scris verbe la singular sau la plural, la cele trei persoane și la timpurile trecut, prezent sau viitor. Jocul a fost construit în jurul ideii de călătorie într-un spațiu al verbelor. Acestea s-au transformat în călători, fiecare verb având și un bilet de călătorie și o navă specială.
În prima lecție, verbele noastre au urcat la bordul navelor în funcție de persoana lor. Astfel, am avut trei nave (câte una pentru fiecare dintre cele trei persoane), reprezentate de trei copii din clasă. Fiecare dintre ceilalți copii a primit câte un bilet (postit) pe care era scris un verb. Pe rând, cei trei copii reprezentând navele celor trei persoane ale verbului și-au chemat pasagerii la bord. În funcție de persoana verbului scris pe bilețel, fiecare copil și-a lipit postitul pe hainele elevului cu rol de navă. După ce s-au îmbarcat toți călătorii, am făcut un control al biletelor călătorilor. Astfel, am verificat corectitudinea realizării sarcinii.
Aceleași bilețele au fost folosite într-o lecție următoare pentru a grupa verbele în funcție de timpul desfășurării acțiunilor exprimate. De această dată, lipirea bilețelelor s-a realizat la tablă unde am desenat o axă pe care am marcat cele trei timpuri ale verbului. În spiritul ideii de călătorie, în caiete, copiii au lipit fișa ”Mașina timpului” și au scris verbele grupate la tablă. Această fișă poate fi folosită pe post de brățară pentru alte exerciții sau jocuri pe aceeași temă.
Jocuri cu verbe. Spinner
Un alt joc pentru timpurile verbului a fost spinnerul cu verbe. Aici, copiii au lucrat individual. Fiecare a primit fișa ”Spinner cu verbe” și o agrafă de birou. Aceasta a fost fixată cu vârful unui creion în centrul cercului desenat pe fișă obținându-se un spinner. Ideea e ca agrafa să se învârtă. Ea se va opri pe unul dintre cele trei spații ale cercului. În funcție de timpul indicat de agrafă, copiii vor alege un verb din lista dată, îl vor scrie la timpul corespunzător și vor alcătui o propoziție. Fișa poate fi descărcată din documentul de la finalul articolului.
Jocuri cu verbe. ”Aruncă zarul și rescrie”
Pentru acest joc avem nevoie de câte o fișă de lucru pentru fiecare copil și de zaruri. Este un joc ce se joacă în perechi sau în grupuri de 3-4 copii. Pentru fiecare pereche/echipă este necesar câte un zar. Pe fișă apar cele șase fețe ale zarului și, în dreptul lor, câte 3 enunțuri. Verbele din aceste enunțuri trebuie trecute la timpul indicat în tabel. Lucrând împreună, copiii au analizat corectitudinea fiecărui răapuns, s-au verificat reciproc, au învățat unii de la alții.
Jocuri cu verbe. „Țară, țară, vrem ostași!”
Tot din seria jocuri cu verbe face parte și jocul „Țară, țără, vrem ostași!”. Noi am mai jucat acest joc la matematică, dar a fost prima dată când l-am aplicat la limba română. Colectivul de elevi a fost împărțit în două echipe așezate față în față. Fiecare echipă a primit o foaie cu cerințe și fiecare copil câte un bilețel pe care era scris un verb corespunzător uneia dintre cerințele de pe fișă. Echipa care începe jocul spune ”Țară, țară, vrem ostași!”, cealaltă echipă întreabă. Răspunsul primei echipe va fi o cerință de pe fișă. Din cea de a doua echipă va răspunde copilul al cărui verb scris pe bilețel corespunde cerinței. Prima echipă notează răspunsul primit în dreptul cerinței și verifică dacă este corect. Un răspuns corect aduce un punct echipei care l-a oferit, un răspuns greșit înseamnă un punct pentru echipa care a cerut.
Fișa cu cerințe este aceeași pentru ambele echipe. Verbele scrise pe bilețele respectă ordinea cerințelor. Pentru un colectiv mai mic puteți renunța la ultimele cerințe, respectiv verbe, fără a influența cu ceva restul fișei/bilețelelor.