Pentru scrierea funcțională am prezentat cu ceva timp în urmă câteva materiale și idei referitoare la bilet. În cele ce urmează voi încerca să punctez câțiva pași ce ar putea fi urmați pentru familiarizarea copiilor cu invitația și felicitarea.
Cele două concepte nu le sunt necunoscute copiilor. Invitații au redactat cu ocazia serbărilor sau a zilelor de naștere. Felicitări cu siguranță au scris în preajma sărbătorilor. Au văzut acasă invitații la nuntă sau botez, felicitări primite cu diferite ocazii. Pornind de la ceea ce știau deja, am conceput câteva activități prin care copiii să devină capabili să redacteze mesaje simple, adaptate scopului comunicării și respectând convențiile formulării unor astfel de mesaje.
Invitația și felicitarea
Pretextul de la care am pornit a fost textul ”Bucle Aurii”, mai precis de la exercițiul de creație desfășurat de copii în ora anterioară. A fost vorba despre imaginarea unui alt final poveștii citite în manual. Aici, Bucle Aurii fuge speriată de la căsuța urșilor și personajele nu se mai întâlnesc niciodată. Copiii au schimbat finalul spunând că, după o vreme, ursulețul a invitat-o pe fetiță la petrecerea dată cu ocazia zilei sale de naștere. Evident că fetița a acceptat ceea ce mie mi-a oferit ocazia de a introduce cele două noțiuni – invitația și felicitarea.
În documentul de la finalul articolului veți toate materialele pe care le voi prezenta în descrierea activității.
Invitația
Așa cum spuneam mai sus, ursulețul a invitat-o pe Bucle Aurii la ziua sa de naștere. I-a înmânat o invitație, iar, când fetița a încercat să o citească și-a dat seama că e plină de greșeli de scriere. De asemenea, propozițiile nu sunt așezate într-o ordine logică. Copiii au primit câte o fișă cu textul invitației având ca sarcină corectarea greșelilor, decuparea părților invitației indicate de linia punctată și ordonarea acestora. Această activitate se poate desfășura frontal sau în perechi.
După verificarea corectitudinii realizării sarcinilor urmează identificarea elementelor unei invitații. Cunoscând deja elementele unui bilet, copiilor le-a fost ușor să le recunoască și să le numească pe cele ale unei invitații.
Mai departe am introdus în scenă creionașul magic, cel care ne ajută să sintetizăm informațiile. Imaginea a fost lipită în partea stângă a foii caietului. În dreapta am extras din textul invitației elementele enumerate pe creionaș.
Pentru aplicarea celor învățate, i-am invitat pe copii să redacteze o invitație și le-am oferit un cartonaș cu spațiu liniat. Evenimentul, destinatarul, datele legate de loc și timp au fost lăsate la alegerea copilului. Am intervenit puțin subliniind, prin exemple, faptul că modul nostru de exprimare trebuie să corespundă persoanei căreia ne adresăm E vorba de cele trei stiluri: familiar, neutru, solemn.
Felicitarea
În mod asemănător poate decurge și activitatea de redactare a unei felicitări. Pornind de la exemple concrete, oferite de manual sau imaginate de învățător, copiii vor descoperi elementele unei felicitări, conținutul, modul de adresare, de exprimare.
Noi am continuat povestea descrisă mai sus ajutând-o pe Bucle Aurii să redacteze o felicitare pe care să i-o ofere ursulețului cu ocazia zilei sale de naștere. În documentul atașat veți găsi creionașul cu elementele felicitării și un model cu spațiu de scris. Bineînțeles că aceasta poate fi realizată de copii și din carton colorat și decorată.