Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Cuvinte care conțin litera x

Lecția de astăzi a adus în discuție acele cuvinte care conțin litera x și aspecte legate de pronunțarea și scrierea corectă a acestora. Voi prezenta mai jos câteva exemple de activități care pot fi utilizate la această lecție. În documentul de la finalul articolului veți găsi materialele folosite. Pentru că litera x a mai fost tratată într-un alt articol, pentru clasa I, precizez că activitățile descrise în cele ce urmează sunt concepute pentru clasa a II-a.

Cuvinte care conțin litera x. Captarea atenției

Pentru captarea și orientarea atenției am folosit următoarea ghicitoare:

”Sunt o literă vestită,
În exemplu întâlnită,
În xerox și exigent,
La examen fii atent!
Dacă vrei să reușești,
Corect să mă folosești”!

Pornind de la răspunsul ghicitorii, am scris pe corpul fluturașului prezentat pe o fișă litera x de mână (mare și mică).

Cuvinte care conțin litera x. Pronunțare și scriere corectă

Cuvinte care conțin litera x
Cuvinte care conțin litera x

A urmat un exercițiu de analiză și sinteză fonetică cu ajutorul câtorva  imagini. Copiii au identificat obiectele căror denumire conține litera x. Pe rând, fiecare cuvânt a fost pronunțat și despărțit în silabe. Copiii au localizat sunetele cs/gz  și au precizat numărul sunetelor cuvântului.

Pronunțarea corectă a a fiecărui cuvânt a fost însoțită de scrierea corectă a acestuia pe una din aripile fluturașului în funcție de sunetele care se aud/se pronunță și care se redau prin litera x. Oral, copiii alcătuiesc propoziții cu aceste cuvinte.

Ultimul cartonaș a fost cel care reprezenta imaginea unui rucsac pentru a evidenția execepția de la regulă.

Exemplele oferite la exercițiul de mai sus au condus către formularea unei reguli simple, regulă scrisă pe o fișă. Aceasta a fost lipită în caiete. Imaginea poate fi folosită și ca planșă la dimensiune A3 sau A4 dacă este descărcată de aici. Pe fișă, spre exemplificare, apar câteva cuvinte pe care copiii le vor transcrie pe aripile fluturașului.

Fixarea cunoștințelor

Pentru fixarea cunoștințelor am pregătit un exercițiu-joc – Corect sau greșit?– cu jetoane/bilete. Pe acestea au fost scrise cuvinte, copiii având sarcina de a spune dacă acestea sunt scrise corect sau greșit. Cuvintele identificate ca fiind corecte vor fi scrise pe aripile fluturașului.

Un alt exercițiu – Careul cuvintelor – constă în descoperirea cuvintelor care conțin litera x într-un careu. Din nou, și acestea pot completa fluturașul.

Încheiem cu un exercițiu care antrenează atât deprinderile de scriere corectă, cât și imaginația. Este vorba de realizarea unui text cu titlul ”În excursie”. Se dau cuvintele: Alexandru, rucsac, excursie, extraordinar, fix, micsandre. Elevii sunt încurajați să folosească și alte cuvinte care conțin litera x.