Am pus laolaltă câteva materiale și idei pentru înmulțirea cu 4 și cu 6. Pe cele pentru înmulțirea cu 4 le-am folosit deja, iar cel pentru înmulțirea cu 6 este pregătit pentru lecția care urmează. Fișele de lucru pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.
Înmulțirea cu 4 și cu 6. Fișe de lucru
La înmulțirea cu 4 avem o singură fișă, cea cu terminologia specifică înmulțirii, așa cum ne-am obișnuit deja. Pentru că lecția a avut loc în preajma sosirii lui Moș Nicolae am folosit cu această ocazie imaginea unei ghete. Fișa a fost decupată și lipită în caietele copiilor. Pe baza ei am rezolvat oral exerciții diverse. Și, pentru că entuziasmul vizavi de sosirea moșului a fost foarte mare, am hotărât că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să consolidăm înmulțirea prin jocuri și concursuri. Pentru că aceste jocuri pot fi folosite și în alte lecții la matematică, le voi descrie mai jos.
Pentru înmulțirea cu 6 am ales ca temă de iarnă brăduțul. Astfel, am scris cuvintele și expresiile matematice pe imaginea unui brăduț, iar pe globuri am adăugat produsele înmulțirii cu 6.
O altă fișă este cea cu exerciții și probleme …tot pe imaginea unui brăduț. Acestea vor i rezolvate pe caiet. Am ales exerciții pentru consolodarea deprinderilor de calcul și a terminologiei matematice, dar și două probleme.
Jocuri didactice pentru înmulțirea cu 4 și cu 6
Așa cum am spus mai sus, jocurile pot fi folosite și pentru alte subiecte. Pe primele trei le-am folosit la consolidarea înmulțirii cu 4, iar ultimul este programat pentru înmulțirea cu 6. Cu excepția celui din urmă, jocurile nu necesită material didactic și pot fi jucate sub formă de concurs.
X și 0
Cine nu știe cum se joacă ”X și 0”? Profitând de faptul că cei mici cunosc regulile jocului, am adaptat jocul în așa fel încât să poată fi aplicat înmulțirii. Am desenat pe tablă un pătrat cu trei rânduri și trei coloane. În fiecare pătrățel obținut am notat numerele de la 1 la 9. Fiecare număr reprezintă unul dintre factorii înmulțirii. Celălalt factor va fi scris deasupra tabelului (exemplu: 4x, dacă se dorește înmulțirea cu 4). Jocul s-a desfășurat sub formă de concurs. Au venit la tablă doi copii și au primit cretă /marker de culori diferite. Cel care a început jocul a ales un pătrățel și a scris produsul, iar următorul a procedat în același mod. Câștigă cel care reușește să așeze trei produse unul lângă altul, pe linie, pe coloană sau pe diagonală. Mi-am dat seama că le-a plăcut foarte tare când am văzut că l-au continuat și în pauză.
Scaunul fierbinte
Sau, ca sa fim în ton cu anotimpul, îl putem numi scaunul înghețat. Ideea e în felul următor: am făcut un pic de loc în mijlocul clasei (aranjarea meselor ne permite acest lucru) și am așezat un scaun. Copiii s-au așezat în șir indian. Ajungând la scaun, fiecare copil s-a așezat și i-am spus un exercițiu de înmulțire. Dar, scaunul este atât de fierbinte/înghețat încât, dacă nu calculezi extrem de repede, riști să te arzi/să îngheți, adică să fii eliminat din joc. Câștigă cel care reușește să râmână în joc până la final.
Prinde țânțarul!
Acest joc nu este nou pentru copii pentru că l-am mai jucat și la comunicare în limba română. Am folosit jetoanele cu țânțari și ciocănele de la jocul ”Mosquito”. În dreptul fiecărui jeton am scris câte un produs. Jocul s-a desfășurat tot sub forma unui concurs între doi copii. Am spus o înmulțire, iar cel care a spus primul produsul corect a câștigat. O altă variantă este scrierea înmulțirilor și rostirea produselor pe care copiii le asociază acestora.
Aruncă zarurile!
Pentru înmulțirea cu 6 am ales un joc cu zaruri ce se va juca în perechi, în echipă sau chiar individual. Avem nevoie de două zaruri pe care copilul le aruncă și află produsul numerelor indicate de bulinele de pe fețele zarurilor.
Se poate organiza și frontal dacă avem la îndemână două cuburi mai mari pe fețele cărora să desenăm punctele. Spre exemplu, eu voi folosi două cuburi de polistiren. Și acest joc poate fi desfășurat sub formă de concurs.
Dacă v-au plăcut ideile pentru înmulțirea cu 4 și cu 6, vă urez spor la joc și la joacă!