Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Înmulțirea cu 3 (consolidare)

În primele zile de iarnă, cu gândul la zăpada care se lasă așteptată, am pregătit pentru înmulțirea cu 3 câteva materiale care pot fi utilizate în predarea noilor cunoștințe sau pentru fixarea, consolidarea acestora. Fișele se află în documentul de la finalul articolului.

Înmulțirea cu 3 – terminologie matematică

Om de zăpadă - Înmulțirea cu 3
Om de zăpadă – Înmulțirea cu 3

Pentru însușirea și exersarea terminologiei, în acest caz al înmulțirii cu 3, am ales omul de zăpadă pe care am scris cuvintele și expresiile matematice specifice: triplu, întreit, de 3 ori mai mare/mai mult, mărit de 3 ori. Fișele au fost decupate și lipite în caiete. Imaginea omului de zăpadă a oferit ocazia compunerii și rezolvării de exerciții și probleme de înmulțire (calcul mintal și oral). Mă refer la cei 3 nasturi ai omului de zăpada, cele două brațe a câte 3 bețișoare pe post de degete etc.

Ideea de mai sus poate fi aplicată sub forma unui joc didactic dacă afișăm / desenăm la tablă câțiva oameni de zăpadă de același fel. Copiii sunt extrem de inventivi și reușesc să compună probleme pornind de la imaginile afișate. Noi am făcut acest exercițiu când a căzut prima ninsoare și am socotit fulgi, bulgări, trânte sau îngerași făcuți pe zăpadă. Copiii au fost extrem de încântați și a fost și o temă pentru acasă rezolvată cu multă implicare și seriozitate. Mai ales că tema a însemnat joaca în zăpadă.

Înmulțirea cu 3 – Fișe de lucru

Avem și două fișe de lucru care pot fi folosite pentru fixare, consolidare, evaluare sau ca temă pentru acasă.

Una dintre ele ne invită să îl ajutăm pe Moș Nicolae să socotească darurile pe care le-a pregătit pentru copii. Dar, înainte de a începe, ne vom antrena cu câteva exerciții de înmulțire scrise pe sacii moșului. Până în acest moment am învățat înmulțirea cu 0,1,2,5, 10 și 3, de aceea înmulțirile sunt cu acești factori. Următoarea sarcină constă în calcularea numărului de obiecte de același fel pe care Moș Nicolae le-a notat pe listele sale. Este vorba de o listă cu fructe și una cu dulciuri. Pe fiecare există câte patru obiecte diferite, iar numărul lor se află rezolvând exercițiile. După cum se vede din cerințe,  este o fișă pentru exersarea terminologiei. Calculele se fac în partea dreaptă, pe spațiul de matematică.

Cea de a doua fișă păstrează tematica de iarnă și, dacă la noi nu a nins încă, facem o vizită în ținuturile înghețate pentru a duce un pic de zăpadă. Avem imaginea unui iglu pe care fulgii de nea au lăsat exerciții si probleme cu cerințe diverse. La intrarea în iglu avem un exercițiu de tipul ”Adevărat sau fals”. Exercițiile se rezolvă pe caiet.