Vă prezint în cele ce urmează câteva idei și materiale pe care le-am folosit atunci când am discutat despre acordul adjectivului cu substantivul pe care îl determină. Este a doua lecție pe care o dedicăm adjectivului, prin urmare, în prima parte vom recunoaște cuvintele care exprimă însușiri, după care vom observa legătura care se stabilește între adjectiv și substantiv.
Deoarece în lecția anterioară am făcut apel la toate simțurile pentru găsi cât mai multe însușiri unor fructe și legume, rămânem în sfera exemplelor gastronomice și ne delectăm cu floricele cu substantive și cu adjective.
Acordul adjectivului cu substantivul. Popcorn cu adjective și substantive. Materiale necesare
Așa cum am spus, vom începe cu un exercițiu de identificare a substantivelor, respectiv a adjectivelor care le pot însoți. Am confecționat o pungă din hârtie în care am introdus un număr de ”floricele” (egal cu numărul elevilor din clasă. Și floricelele au fost realizate din hârtie. Dintr-o coală A4 am obținut obținut opt dreptunghiuri pe care am scris substantive, respectiv adjectiv.
Le-am mototolit în așa fel încât să semene oarecum cu floricelele. Am ales șase substantive la genuri și numere diferite pentru a discuta în partea a doua a lecției despre acordul adjectivului cu substantivul. Substantivele au fost scrise pe hârtie de culoare galbenă (floricele cu unt), iar adjectivele pe hârtie albă (floricele cu sare). Eu le-am scris de mână, însă, în documentul de la finalul articolului, veți găsi toate aceste cuvinte pentru a fi imprimate.
Înainte de a începe să ne jucăm cu substantivele și cu adjectivele, fiecare copil va primi o fișă cu imaginea unei cutii de popcorn pe care se află șase floricele. Pe acestea copiii vor nota cele șase substantive care se vor regăsi în punga descrisă anterior. Pe cutie sunt scrise cuvintele-cheie ale lecției: substantiv, adjectiv, acord (legătură, potrivire), număr, gen. Cu ajutorul lor se va formula concluzia lecției referitoare la acordul adjectivului cu substantivul pe care îl determină.
Acordul adjectivului cu substantivul. Desfășurarea jocului
Copiii care au extras floricelele galbene, scriu cuvântul și precizează felul, genul și numărul substantivului scris pe hârtie. Următoarea sarcină de lucru se adresează copiilor pe ale căror floricele sunt scrise adjective. Fiecare trebuie să observe cu atenție substantivele scrise la tablă și să atașeze însușirea primită substantivului potrivit. Este prima acțiune de potrivire a adjectivului cu substantivul, atât ca înțeles, cât și ca acord în gen și număr, intuitiv. Vor scrie adjectivele potrivite în dreptul substantivelor scrise la tablă. Acest lucru se va realiza și în caiete după ce, în prealabil, au lipit imaginea cutiei cu popcorn și au notat pe floricele substantivele date.
O altă variantă ar fi imprimarea a șase imagini, câte una pentru fiecare substantiv. În acest caz, pe floricele vor fi scrise adjectivele date și, acolo unde acestea sunt mai puține, completarea de către copii cu alte adjective.
Pe baza exemplelor date, copiii vor deduce că între adjectiv și substantiv există o strânsă legătură numită acord. Spunem că adjectivul se acordă (se potrivește) cu substantivul în număr și gen. Are același număr și gen ca substantivul a cărui însușire o exprimă.
Alte exerciții
Pornind de la același material lingvistic putem concepe și alte sarcini de lucru ce vor fi rezolvate oral sau în scris:
-Schimbarea poziției adjectivului (situarea lui înaintea substantivului) și alcătuirea unor enunțuri;
-Trecerea substantivelor însoțite de adjective de la singular la plural și invers;
-Selectarea unor adjective din cele date și potrivirea lor cu substantive la genuri, numere diferite de exemplul inițial.
Materialele necesare desfășurării acestei activități se află în documentul de mai jos. Numărul substantivelor, respectiv al adjectivelor va fi stabilit în funcție de numărul elevilor din clasă.
Comments are closed.