Revenim la Lego, jocul preferat de mulți copii și pe care întenționez să îl aplic la înmulțirea cu 1 și cu 0. În cele ce urmează vă prezint câteva idei de îmbinare a jocului cu învățarea, a imaginației cu matematica. Ideea poate fi aplicată și în alte lecții care au ca subiect înmulțirea numerelor naturale. Materialele pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului.
Înmulțirea cu 1 și cu 0. Lego-matematică
Încă de când am început înmulțirea am folosit piesele de Lego pe post de material concret pe care copiii să îl manipuleze pentru a rezolva exerciții de înmulțire. După ce am învățat înmulțirea cu 2, cu 5 , cu 10, cu 1 și cu 0 am simțit că este nevoie să ne oprim un pic. Ne vom trage sufletul și voi profita de plăcerea copiilor de a construi pentru a consolida cele învățate.
Așadar, cu piesele din dotare, fiecare copil (sau în perechi) realizează o construcție așa cum dorește. După realizarea acesteia, urmează matematica. Copiii fac un ”inventar” al pieselor folosite notând datele într-un tabel. Piesele vor fi grupate apoi în funcție de numărul de buline. Prin înmulțire sau prin adunare repetatată socotesc numărul total al bulinelor de pe piesele de același fel.
Fișe de lucru
În completarea activității de mai sus am pregătit și două fișe de lucru având ca organizator grafic de data aceasta piesele de Lego. Spun de data aceasta pentru că noi am folosit ideea și anul trecut la adunare și scădere folosind atunci omulețul Lego pe care am scris sarcinile de lucru. Aici găsiți fișa în word, așa că exercițiile de adunare și de scădere pot fi înlocuite cu ușurință cu unele de înmulțire. Una dintre cele două fișe prezentate mai jos poate fi utilizată în clasă, cealaltă ca temă pentru acasă, spre exemplu.
Fișa de lucru 1
Prima fișă cuprinde 8 exerciții ordonate de la simplu la complex, exerciții care vor fi rezolvate direct pe fișă de lucru. Este vorba despre exerciții de înmulțire, de utilizare a terminologiei matematice specifice, rezolvare de probleme.
Fișa de lucru 2
Păstrând aceeași tematică, a doua fișă de lucru conține doar probleme. Are un grad de dificultate mai ridicat pentru că problemele presupun efectuarea unor operații de ordin diferit, iar unele au chiar trei aflări.
Pentru cei care doresc să aducă modificări acestor probleme am încercat transpunerea fișelor în format editabil (în word).
Spor la joacă … și la matematică!