Abordarea textului Iarna pe uliță de George Coșbuc o vom face apelând la metoda pălăriilor gânditoare. Este prima dată când folosim pălăriile gânditoare pentru a pătrunde în universul textului, de aceea am adaptat-o puțin în scopul familiarizării copiilor cu această metodă.
Metoda pălăriilor gânditoare – scurtă prezentare
Așa cum se știe, metoda pălăriilor gânditoare este o metodă interactivă de predare-învăţare folosită în scopul dezvoltării gândirii critice. Cele șase pălării utilizate au culori diferite și, pe baza acestora, în funcție de ceea ce exprimă culorile, roluri și sarcini diferite. Avem o pălărie albă, una albastră, una roșie, una galbenă, una neagră și una verde. În timpul activității pălăria se poartă pe cap, iar cel care o are trebuie să interpreteze rolul și să rezolve sarcina de lucru în acord cu culoarea pălăriei pe care o poartă.
Simboluri
Pălăria albastră – culoarea albastră simbolizează controlul, organizarea, monitorizarea, dirijarea activității.
Pălăria albă – albul este o culoare neutră, obiectivă. Rolul acestei pălării este de a oferi informaţii, fapte, imagini clare.
Pălăria roșie – roșul este culoarea trăirilor afective. Vorbim aici de emoții, sentimente pozitive sau negative. Purtătorul acestei pălării trebuie să-și exprime stările afective fără a fi nevoit să le justifice sau să caute explicații logice pentru acestea.
Pălăria galbenă stă sub semnul optimisului, al încrederii, al descoperirii beneficiilor. Oferă o perspectivă pozitivă şi constructivă asupra situaţiei.
Pălăria neagră este opusul celei galbene și reprezintă pesimisul, îngrijorarea, avertismentul, conștientizarea riscurilor, evidențierea aspectelor negative.
Pălăria verde reprezintă ideile noi, gândirea creativă, imaginația, creativitatea.
Iarna pe uliță – aplicații
Pentru aplicarea acestei metode am pregătit sarcinile de lucru specifice fiecărei pălării pe câte o fișă ce va fi lipită în caiete. Pentru fiecare fișă există și o imagine a pălăriei corespunzătoare pe care am notat rolul său. Fiind o metodă nouă pentru copii, am preferat desfășurarea frontală a activității. În documentul atașat la finalul articolului veți găsi cele șase fișe corespunzătoare celor șase pălării atât color, cât și alb-negru. Cele din urmă pot fi colorate de către copii. De asemenea, există și imaginile celor șase pălării ce pot fi afișate la tablă pe măsura rezolvării sarcinilor de lucru.
Am început activitatea cu pălăria albastră pentru a evidenția elementele structurale ale textului, altfel spus ceea ce se observă ușor, la prima analiză a acestuia. Pe fișa de lucru copiii vor completa titlul textului, numele autorului, numărul strofelor și al versurilor fiecărei strofe, anotimpul prezentat în text.
Următoarea pălărie este cea albă prin intermediul căreia vom extrage din primele două strofe ale poeziei aspectele privind vremea sub forma unui buletin meteo. Informațiile notate pe fișă vor fi clare și obiective. Acest lucru presupune nu doar identificarea fenomenelor prezentate în text, ci și înțelegerea și explicarea de către copii a unor expresii poetice, decodificarea și transpunerea lor în limbaj oarecum științific.
Pălăria roșie va fi aplicată strofei a treia, cea care vorbește despre bucuria copiilor la săniuș. Pe fișă, copiii vor identifica și vor enumera acțiunile acestora și sentimentele care se desprind. O altă întrebare se referă la ceea ce simte fiecare referotor la sosirea iernii.
Cu pălăria galbenă vom încerca să descoperim lucrurile plăcute, aspectele pozitive ale anotimpului alb. Copiii vor enumera darurile iernii.
Opusă pălăriei galbene, pălăria neagră îi provoacă pe copii să identifice aspecte mai puțin plăcute, riscuri, lucruri negative care se pot întâmpla în timp ce copiii sunt la săniuș.
Pălăria verde șterge pesimisul indus de pălăria anterioară și invită la creativitate. Pe fișă, copiii au, la alegere, trei sarcini de scriere imaginativă.
Iarna pe uliță – metoda cadranelor
Pentru prima parte a lecției, în diferite momente, poate fi folosită metoda cadranelor. Alături de materialele prezentate mai sus veți găsi și o fișă de lucru cu cele patru cadrane. Primul exercițiu poate fi folosit pentru captarea atenției și pregătirea atmosferei pentru poezia ce urmează a fi citită. Aici copiii sunt invitați să își deschidă toate simțurile, să simtă iarna și să identifice culori, sunete, mirosuri, imagini sau emoții legate de acest anotimp. În al doilea cadran avem un exercițiu de vocabular- cuvinte cu mai multe înțelesuri, selectate din textul-suport.
Urmează transcrierea unei strofe la alegere, iar în al patrulea cadran copiii vor reprezenta prin desen conținutul ultimei strofe. Dacă v-au plăcut ideile, vă invităm să vă puneți pălăriile potrivite, să intrați în rol și să dați frâu liber imaginației, gândirii, emoțiilor.