Momente speciale

Ghirlanda faptelor bune

Pentru noi, ghirlanda faptelor bune este atât o extensie a lecției de Educație civică în care am vorbit despre bunătate, dar și un calendar de Advent, o formă de a întâmpina Crăciunul prin fapte bune.
Ideile referitoare la această trăsătură morală – bunătatea – au fost deja prezentate în acest articol. Am stabilit atunci că bunătatea se vede în fapte, în comportament, în atitudini, în limbaj.

Așadar, m-am gândit ca, începând din primele zile ale lunii decembrie până la vacanță, să alcătuim o galerie a faptelor bune pe care copiii le-au făcut la școală în această perioadă.

Despre fapte bune

Ghirlanda faptelor bune
Ghirlanda faptelor bune

Primul pas este acela de a stabili ce înseamnă fapte bune, altfel spus ce acțiuni ale copiilor vor intra în această categorie. Sau, poate este mai simplu să stabilim ce nu vom considera fapte bune, deși sunt lucruri pozitive. Spre exemplu, efectuarea temei pentru acasă nu va fi considerată o faptă bună deoarece este o obligație, o responsabilitate școlară. Așadar, ce înseamnă o faptă bună? O faptă bună este atunci când oferi ajutorul cuiva (solicitat sau nu), când faci ceva din proprie inițiativă fără să aștepți o recompensă. Când arăți compasiune, amabilitatea sau generozitate față de cineva. Și lista poate continua cu sugestii ale copiilor.


Bineînțeles că se iau în considerare nu doar gesturile de bunătate arătate celorlalți, ci și cele primite din parte colegilor. Astfel, un copil poate să evidențieze comportamentul propriu sau pe cel al unui coleg. Ne dorim ca, în timp, aceste gesturi, acțiuni care dovedesc bunătate, să devină obișnuințe, elemente prezente permanent în comportamentul copiilor. Ideea de a evidenția aceste trăsături pozitive poate fi aplicată în orice moment al anului, dar, cu siguranță, impactul este mai mare în această perioadă premergătoare Crăciunului.

Ghirlanda faptelor de bune

Pentru a face cunoscute faptele bune am pregătit 15 imagini cu tematică de iarnă și de Crăciun, câte una pentru fiecare zi de școală. Ele vor fi imprimate la dimensiune A4 și se va alege în fiecare zi altă imagine, dar se poate opta și pentru o singură imagine. În acest caz se va obține ghirlanda brăduților, a renilor, a globurilor etc.


Imaginea imprimată va fi prinsă cu un cârlig pe o sfoară sau prinsă pe perete ori pe tablă. Important este ca ea să fie la îndemâna copiilor pentru a nota fapte bune pe spațiul alb de pe ea. Completarea se poate face atât pe parcursul zilei, în pauze, sau la sfârștul acesteia. Copiii vor nota pe scurt fapta bună săvârșită în acea zi și se vor semna. Vom vorbi la final despre faptele bune ale clasei noastre pentru a nu crea competiție între copii și riscând să transformăm activitatea într-un concurs sau o vânătoare de laude.

Imaginile pot fi descărcate din documentul de mai jos. Pentru elevii claselor mai mici, imaginile pot fi folosite pentru a fi decorate cu literele, cifrele învățate sau pur și simplu pentru colorat. Pot fi imprimate și capsate pentru a obține o carte de colorat în format A4.