Iepurica cea isteață ne aduce în această săptămână sunetul i și literele i, I și avem și pentru această ocazie o fișă de lucru. Fișa literei I diferă un pic de fișele realizate pentru literele A, respectiv M. Am introdus în documentul de la finalul articolului, pe lângă varianta alb-negru, și varianta color.
Dar cea mai importantă diferență este legată de conținut. Începând cu această fișă am introdus secțiunea de citire a literelor învățate, a silabelor și a cuvintelor care se scriu cu acestea. Am încercat chiar patru propoziții scurte. De asemenea, trasarea literelor se completează cu scrierea unor scurte cuvinte.
Fișa literei I. Prima fișă de lucru
Prima fișă de lucru este, așa cum spuneam mai sus, în variantă alb-negru și în variantă color. La fel ca și în cazul celorlalte materiale realizate pentru literele învățate, și această fișă a fost împărțită în mai multe secțiuni, unele dintre ele urmând a fi lipite în caietele copiilor. Dacă nu intenționați acest lucru, fișa poate fi imprimată și folosită exact așa cum este. Conținutul va fi parcurs de-a lungul unei săptămâni.
Fișa debutează cu un exercițiu de familiarizare cu litera nouă. Sunt prezentate literele i și I împreună cu personajul săptămânii, Iepurica Ica. În dreapta, cele două litere vor fi personalizate de copii, așa cum doresc ei. Noi le-am adăugat diverse elemente și le-am transformat în copaci, flori, rachete, sirene, așa cum au dorit copiii.
Tot în partea stângă mai există o sarcină de lucru. Aceasta constă în trasarea literei I pe trei rânduri (primul spațiu are dimensiunea de 2 cm, celelalte două au câte 1 cm). Pe ultimele două rânduri ale fișei, pentru reactualizare și fixare, vor fi scrise și celelalte două litere învățate anterior.
Citim, scriem, ne jucăm cu litera I
Partea dreaptă a fișei conține două secțiuni. Prima, cea care are o cărticică, este dedicată cititului. Cea de a doua, așa cum indică mâna care ține creionul, este pentru scris. Exercițiile premergătoare de analiză și sinteză fonetică, de localizare a sunetului și reprezentarea grafică a cuvintelor, silabelor, sunetelor le vom realiza oral și pe caietul special.
Secțiunea de citit cuprinde patru situații. Începem cu citirea literelor mari și mici de tipar învățate. Continuăm cu silabe formate din două litere/sunete (o vocală și o consoană). Aici, pentru asocierea literei mici cu litera mare de tipar, silabele sunt scrise în două variante.
La al treilea exercițiu vom încerca citirea unor cuvinte scurte, mai întâi pe silabe. Avem și patru propoziții în care unele cuvinte au fost înlocuite cu imagini.
A doua parte a fișei cuprinde câteva exerciții de scriere a literelor învățate, a unor silabe și cuvinte. Primul rând cuprinde literele mici de tipar. Așa cum se observă din exemplu, pe al doilea rând, copiii vor scrie litera mare de tipar corespunzătoare literei mici de tipar de pe primul rând. Același lucru se va întâmpla și în cazul silabelor și cuvintelor date pe următoarele rânduri. Sunt silabele și cuvintele citite la exercițiul anterior. Scrierea lor se va face cu litere mari de tipar.
Fișa se încheie cu un șir de cifre. Sarcina de lucru constă în colorarea acelora în a căror denumire se aude sunetul i.
A doua fișă de lucru
Așa cum am procedat și în cazul fișelor pentru literele A și M, al doilea material cuprinde 4 imagini în conturul cărora se află litera I scrisă cu puncte. Fișa literei A poate fi descărcată de aici, iar fișa pentru litera M se află aici.
Imaginea reprezintă o inimă. Scrierea literei pe contur punctat poate fi un exercițiu pregătitor. Și această fișă poate fi decupată și lipită în caietele copiilor. Spor la treabă!