Clasa pregătitoare Comunicare în limba română CP

Fișa literei M

Următoarea literă pe care am învățat-o la Comunicare în limba română a fost litera M. Motănelul Miaunel, personajul din auxiliarul editurii EDU, ne-a adus o mulțime de provocări. Fișa literei M conține câteva exerciții care vin în completarea celor propuse în auxiliar. Este realizată pe tiparul fișei pentru litera A, dar sarcinile de lucru sunt diferite, deși competența avută în vedere este aceeași. Pe lângă această fișă, în documentul de la finalul articolului mai este un material pentru scrierea literei M.

Fișa literei M a fost creată cu gândul de a fi rezolvată pe parcursul celor cinci ore dedicate sunetului m și literelor m, M. Pentru fiecare oră am folosit o sarcină din fișă. Am decupat și am lipit în caietele copiilor secțiunea respectivă. Noi utilizăm caietul Dictando-AVAP de la Numlit, ales special pentru liniatura combinată pe care o oferă. Astfel, sarcinile de pe fișe s-au împletit cu scrierea semnelor grafice, a literelor mari de tipar învățate, a silabelor și a cuvântului „mama”.
Bineînțeles că fișa poate fi folosită ca atare, fără a fi decupată și lipită, într-o lecție de consolidare a literelor A și M.

Fișa literei M. Sarcini de lucru

Exercițiile sunt dispuse pe două coloane ale formatului A 4. Astfel, decupând o secțiune, ea va avea dimensiunea A5, potrivită pentru a se încadra în pagina caietului.

fișa literei M
Fișa literei M

În partea stângă, prima secțiune este dedicată familiarizării cu literele m și M. Îl avem pe motănelul Miaunel pe care copiii îl vor colora. Litera M din dreapta va fi decorată cu desene sau imagini ale unor obiecte, ființe a căror denumire începe cu sunetul m. Sarcina de lucru poate fi completată cu un exercițiu oral de despărțire în silabe a acestor cuvinte, de pronunțare și localizare a sunetului m. A doua secțiune este un exercițiu de desenare a literei M. Pe primul rând litera M este la dimensiune mare. Exersarea continuă cu un alt rând pe care litera M are dimensiunea de 1 centimetru. Mai sunt încă trei rânduri de scris în care litera M se combină cu litera A.

În partea dreaptă dificultatea sarcinilor de lucru crește puțin. Pentru că ne-am familiarizat cu sunetul m și cu literele m, M, vom trece la reprezentarea grafică a a cuvintelor, silabelor, sunetelor. În acest scop am inserat opt imagini în a căror denumire sunetul m se află în diferite poziții. Cuvintele au cel mult trei silabe. În dreptunghiul de sub fiecare imagine copiii vor trasa liniuțe pentru silabele fiecărui cuvânt. Sunetele vor fi reprezentate cu ajutorul cerculețelor, pentru sunetul m folosind de fiecare dată un cerculeț colorat. Acesta poate fi înlocuit chiar cu litera M. Două dintre imagini reprezintă o fată și un băiat pentru a avea ocazia de a ne referi și la nume de persoane.

ișa literei M
Litera M

Al doilea exercițiu reprezintă o noutate pentru copii deoarece nu am folosit acest tip în fișa anterioară. Sarcina de lucru constă în asocierea literei/literelor mici de tipar cu litera/literele mari de tipar. Este și primul exercițiu de citire. Am introdus aici silaba ma și cuvintele am și mama. Le citim și apoi, în casetele goale, le scriem utilizând literele mari de tipar corespunzătoare.

Pentru mama

Nu puteam să nu acordăm cuvântului mama importanța cuvenită. Este primul cuvânt pe care îl scriem și i-am alocat un spațiu special în această fișă. Îl vom scrie pe petalele florii de pe fișă. În centrul acesteia copiii vor desena chipul mamei. Lângă floare se află câteva versuri care vor fi completate, pe liniile trasate, cu cuvântul mama. Acest exercițiu se află într-o altă formă, pe o altă fișă, aici. Pe ultima parte a fișei vom exersa, pe două rânduri, scrierea cuvântului mama.

Fișa literei M. Al doilea material

Ca și în cazul literei A, al doilea material, cuprinde patru imagini identice (un măr) în conturul cărora am inserat litera M scrisă cu puncte. Trasarea literei pe conturul punctat este un exercițiu premergător scrierii literei. Fiecare imagine va fi decupată și lipită în caietele copiilor.