Fișa literei G este unul dintre materialele realizate pentru familiarizarea copiilor cu sunetul ”g” și cu literele g și G. Vine împreună cu o fișă pentru scrierea literei G pe contur punctat și cu o altă fișă pentru scrierea unor cuvinte.
Toate aceste trei materiale se regăsesc în arhiva ce poate fi descărcată de la finalul articolului. Ca de obicei, fișa literei G este în variantă color și alb-negru. Pentru a fi mai ușor de prezentat copiilor, am introdus și formatul jpg în arhivă. Este de folos mai ales pentru cei care învață acum online.
Fișa literei G. Prima parte
Prima parte cuprinde, așa cum ne-am obișnuit, patru secvențe. Se observă cele două litere ce încadrează imaginea unui obiect a cărui denumire începe cu sunetul ”g”. Este prima ocazie de a face cunoștință cu literele de tipar și de a realiza localizarea sunetului nou și pronunțarea acestuia.
Trecem apoi la un exercițiu al cărui scop este tot acela de a aduce în atenția copiilor cuvinte care conțin sunetul ”g”.
Avem la primul exercițiu un personaj simpatic – o albinuță pe care am numit-o Greta. Sarcina copiilor constă în colorarea acesteia conform codului culorilor indicat. Evident că cele trei culori conțin sunetul ”g”. Cuvintele aferente sunt scrise pe fișă cu literă mare. Putem să le cerem copiilor să le încercuiască.
Continuăm cu scrierea literei G pe cele trei rânduri, pe primul dintre ele litera având contur punctat. După fișa literei G, în același document, veți găsi imagini pe care litera G este de asemenea scrisă cu puncte.
Partea din stânga fișei se încheie cu un exercițiu de identificare și de marcare a sunetului ”g” în cuvintele corespunzătoare imaginilor.
Fișa literei G. Partea a doua
Continuăm în partea dreaptă cu un exercițiu care introduce silabe și cuvinte. Fiecărei silabe date i se va găsi o silabă potrivită astfel încât să formeze cuvinte. Spre exemplu, pentru silaba ”ga” putem completa cu ”ră”, ”mă”, ”lă”, ”ta” etc., iar pentru ”gu” câteva idei ar fi: ”ră”, ”mă”, ”noi”, ”ler”.
Exercițiul cu numărul 5 le cere copiilor să înlocuiască litera C cu G și să scrie cuvintele obținute. Dat fiind faptul că sunetele ”c” și ”g” sunt destul de asemănătoare în pronunțare, exercițiul îi va ajuta pe copii să le diferențieze.
La următorul exercițiu vom încerca să descoperim numele unor viețuitoare, ordonând corect literele date. Vom obține: măgar, tigru, găină gorilă.
Încheiem fișa cu un exercițiu în care ne vom juca cu trei propoziții în care am încercat să introduc cât mai multe cuvinte cu litera nouă. Citim propozițiile, apoi le scriem în casetele date.
Găletușa cuvintelor cu G
Al doilea document din arhivă este o fișă pe care am introdus imaginea unei găleți. Aceasta va fi spațiul pentru exerciții de scriere.
M-am gândit să scriem cuvinte cu G, poate însoțite de desene. Bineînțeles că spațiul poate fi utilizat pentru trasarea literelor sau pentru scrierea unor propoziții.