Dacă întâmpinați vacanța de primăvară cu litera D, vă propun un material pe care îl puteți folosi în lecțiile de predare sau într-o activitate de consolidare a sunetului ”d” și a literelor d și D. Este vorba despre fișa literei D, în variantă color și alb-negru, însoțită de o altă fișă pentru scrierea acestei litere.
În cele ce urmeză voi descrie fiecare material în parte începând cu fișa literei D. Aceste fișe pot fi descărcate accesând link-ul de la finalul articolului.
Fișa literei D. Prima secțiune
De fiecare dată, fișa unei litere a fost concepută pe două secțiuni. Este vorba despre exercițiile din stânga (prima secțiune) și de cele din dreapta ( a doua secțiune).Prima secțiune este, de obicei, dedicată sunetului nou, respectiv celor două litere de tipar aferente, pe parcursul celor trei exerciții propuse.
În cazul literei D, pentru familiarizarea elevilor cu sunetul nou, am ales imaginea unui delfin. Pornind de la acest cuvânt vom realiza despărțirea cuvântului în silabe și localizarea sunetului ”d”. Pronunțarea corectă a acestuia este un moment pe care vom insista datorită asemănării sale cu sunetul „t” și vom exersa în cât mai multe situații, mai ales acelea în care substituirea sunetelor duce la formarea altor cuvinte (dată-tată, doamna-toamna etc).
Următorul pas îl constituie familiarizarea cu cele două litere, d și D. Ele sunt scrise pe fișă, iar exercițiul notat cu 1 este chiar unul de recunoaștere a acestora. Și litera d poate fi ușor confundată cu b, de aceea sarcina copiilor va consta în încercuirea literelor d și D. Pentru diferențierea literelor d și b am mers pe varianta cunoscută: d este drumețul care poartă un rucsac în spate, în timp ce b are o burtică în față.
Mergem mai departe cu scrierea literei D. Avem la dispoziție trei spații de scris, fiecare dintre ele fiind început cu litere-model. Pe primul rând, sprijinul în scrierea literei este acordat prin literele care au deja conturul punctat.
Încheiem această primă secțiune a fișei cu exercițiul de identificare a sunetului d în cuvintele corespunzătoare imaginilor. Copiii vor colora bulina care reprezintă sunetul d.
Fișa literei D. A doua secțiune
Începând cu exercițiul 4 aducem în discuție noțiuni precum silabă, cuvânt, propoziție. La acest exercițiu avem două șiruri de silabe. Fiecărei silabe de pe rândul de sus îi corespunde o silabă pe rândul de jos. Copiii vor uni silabele pentru a obține cuvinte.
Aceste cuvinte vor face obiectul exercițiului 5. Ele vor fi scrise în casetele date cu litere mari de tipar. Din cele șase cuvinte, la exercițiul următor, copiii vor alege trei cu care vor alcătui câte o propoziție scurtă. Oral, pot fi alcătuite propoziții cu fiecare dintre cele șase cuvinte. În scris vom avea doar trei, cuvintele fiind scrise cu litere mari de tipar.
Ultima sarcină de lucru dă ocazia creării altor exerciții pentru consolidare. Copiii vor desena obiecte sau ființe în a căror denumire se aude sunetul ”d”. Pornind de la aceste desene se pot face exerciții de despărțire în silabe, de scriere a cuvintelor, de alcătuire de propoziții.
Exersarea literei D
După cele două variante ale fișei literei D, în documentul pdf se găsește o fișă pentru exersarea literei D pe contur punctat.
Găsiți aici șase imagini. Este vorba despre un dreptunghi în interiorul căruia am inserat litera D. Poate fi un exercițiu premergător scrierii literei D fără sprijin, iar fișa poate fi lipită în caiet.