Materialul prezentat în acest articol a fost pregătit pentru lecția Pământul. Ziua și noaptea, la matematică și explorarea mediului. Este vorba despre o fișă de lucru ce va fi descrisă în cele ce urmează.
Pământul. Ziua și noaptea
Începem abordarea conținuturilor din domeniul ”Științele Pământului” cu o lecție în care învățăm despre mișcarea de rotație, respectiv de revoluție a Pământului. Fară teoretizări cei mici vor învăța cum se formează zilele, nopțile, anotimpurile. În acest sens am conceput o fișă de lucru împărțită în două secțiuni separate. Fișa poate fi folosită ca atare sau împărțită în două fișe ce pot fi lucrate în momente diferite ale lecției. În afară de această fișă, care servește mai degrabă fixării cunoștințelor, vom folosi un glob pământesc și o lanternă pentru a arăta mișcarea de rotație a Pământului în jurul axei sale și în jurul Soarelui.
Multe din informațiile prezentate în fișa de lucru sunt deja cunoscute copiilor, mari pasionați de tot ceea înseamnă Univers. Prin urmare, vom porni de la ceea ce ei știu deja sunt nerăbdători, de obicei, să împărtășească.
Prima parte a fișei tratează formarea zilelor și a nopților. După ce a fost explicată mișcarea de rotație a Pământului în jurul axei sale, copiii vor completa enunțurile cu informațiile corecte.
Pământul. Mișcarea de revoluție
A doua parte a fișei prezintă, prin intermediul unei imagini, mișcarea de revoluție. Apar cele patru anotimpuri, precum și datele echinocțiului de primăvară, respectiv de toamnă și pe cele ale solstițiului de vară, respectiv de iarnă pe care le vom folosi pentru a discuta despre inegalitatea zilelor și a nopților și despre formarea anotimpurilor.
Primul exercițiu propus pe fișă cere copiilor să completeze spațiile punctate cu cuvintele date în paranteze. Se verifică și se fixează astfel înformațiile primite. Al doilea exercițiu prezintă într-un tabel asemănător celui din manual, în prima coloană, datele echinocțiilor și ale solstițiilor. În următoarele două coloane este specificat fie numărul orelor zilei respective, ori cel al orelor nopții. Se completează coloanele libere cu diferența corectă pentru ca ziua să însumeze 24 de ore.