„Vânătoarea de comori” este jocul pe care l-am creat pentru lecția cu titlul „Figuri plane”. Este un material pentru clasa a II-a, iar „Vănătoarea de comori” reprezintă pretextul reactualizării cunoștințelor despre formele geometrice: triunghi, pătrat, dreptunghi, cerc, semicerc.
Voi detalia în cele ce urmează aspectele ce țin de organizarea și desfășurarea jocului, precum și de materialele necesare.
Figuri plane/2D
Programa școlară la clasa a II-a prevede în conținuturile sale figurile plane și axa de simetrie a acestora. Despre simetrie vom discuta într-o lecție viitoare.
Pentru început, ne reamintim noțiunile deja învățate referitoare la triunghi, dreptunghi, pătrat, cerc și adăugăm semicercul.
Competența specifică avută în vedere este 2.2: Evidenţierea unor caracteristici simple specifice formelor geometrice plane şi corpurilor geometrice identificate în diferite contexte. Activitatea de învățare constă în recunoașterea acestor figuri plane și a unor caracteristici precum număr de laturi și vârfuri.
Materiale necesare
Pentru jocul la care m-am gândit elevii vor lucra în echipe de câte 3, 4 sau 5 elevi. Materialele necesare jocului sunt în documentul de la finalul articolului.
Pe prima pagină sunt cardurile pentru învățător. Acestea se imprimă și se decupează. Se obțin 16 carduri care vor fi amplasate în sala de clasă în locuri mai puțin vizibile. Ele vor fi „comorile” în căutarea cărora vor porni copiii. Poate fi realizat chiar un număr dublu de carduri ținând cont că fiecare echipă va avea nevoie de 16 răspunsuri la întrebările de pe fișă.
Fiecare echipă va primi câte două materiale. Unul dintre ele este fișa 2 din documentul de la finalul articolului, celălalt materiale este fișa 3. Pe fișa 2 sunt întrebări ale căror răspunsuri se află amplasate în clasă. Fișa 3 are spații goale pe care le vor completa copiii cu răspunsuri.
Vănătoare de comori și Bingo
Așadar, după așezarea cardurilor prin clasă, copiii sunt instruiți referitor la sarcinile pe care urmează să le îndeplinească. Prima dintre ele este să găsească, într-un timp dat de învățător, cât mai multe carduri. Vor porni la vânătoare la semnalul cadrului didactic.
La expirarea timpului sau după ce au fost găsit toate cardurile, echipele se întorc la mesele lor.
Vor citi cu atenție întrebările de pe fișă și vor căuta răspunsurile pe cardurile „vânate”. Dacă le au, vor lipi cardurile pe spațiul cu întrebarea corespunzătoare. Pot lipi tot cardul sau doar partea de sus a acestuia astfel încât întrebarea de dedesubt să fie vizibilă.
La întrebările la care nu au carduri cu răspunsuri, în echipă, vor găsi răspunsurile corecte și le vor scrie pe cardurile goale. Le vor lipi și pe acestea la locul potrivit.
Echipa care termină prima va striga „Bingo!”. Urmează verificarea și corectarea răspunsurilor. La final, voi xeroxa pentru fiecare elev fișa pe care au lucrat-o în echipă pentru a o lipi în caiet.