După formele plane a venit momentul să ne ocupăm de corpurile geometrice și primele sunt cubul și cuboidul. Am pregătit câteva materiale care pot fi folosite în această lecție, mai ales pentru momentul în care vorbim despre desfășurarea cubului și a cuboidului.
Desfășurarea cubului și a cuboidului
Un material pe care l-am folosit cu succes la învățarea noțiunilor geometrice este setul de planșe cu figuri și corpuri geometrice. Acestea pot fi descărcate de aici.
Cubul
În arhiva de la finalul articolului veți găsi două imagini pentru desfășurarea cubului și a cuboidului. Acestea pot fi imprimate, decupate și apoi asamblate pentru a obține cele două corpuri geometrice.
De asemenea, mai există încă două imagini (cub și cuboid), dar pe care apar sarcinile de lucru pe care le-am realizat noi la lecții. Pe fețele cubului apar cele șase operații folosite când aplicăm metoda cubului. Am folosit această metodă la lecția de comunicare în limba română pentru scrierea corectă a cuvintelor care au consoana m înainte de p și b. Scenariul lecției și materialele folosite au fost descrise în articolul precedent. Ele pot fi vizualizate și descărcate de aici.
Cuboidul
În ceea ce privește cuboidul, pe fețele acestuia apar câteva exerciții și probleme de înmulțire. Așa cum ne-am obișnuit deja, acestea nu lipsesc din orele de matematică indiferent de subiectul lecției. Este vorba de șase sarcini de lucru care presupun:
-efectuare de exerciții de înmulțire cu 2 sau 3 factori;
– completarea unor egalități/inegalități cu factorii corespunzători;
-exerciții care pun accentul pe utilizarea terminologiei matematice specifice înmulțirii;
– rezolvare de probleme cu una, două sau trei operații.
După rezolvarea sarcinilor, cuboidul desfășurat a fost decupat și asamblat. Astfel, la finalul zilei, în urma activităților desfășurate atât la matematică și explorarea mediului, cât și la comunicare în limba română, copiii s-au bucurat de corpurile obținute de ei înșiși.